Спорт

Осма златна лопта, или: Зашто је Меси бољи од Роналда

Париз се поново "поклонио" Лионелу Месију и уручио му осму "Златну лопту", којом је Аргентинац само учврстио своје име на врху звања најбољег фудбалера у историји овог спорта. И док многи мисле да трка са Кристијаном Роналдом није завршена, Португалац иако знатно виши, у овом контексту није ни раме уз раме са омаленим ривалом
Осма златна лопта, или: Зашто је Меси бољи од РоналдаGetty © Laurence Griffiths

Из дана у дан, па чак и године у годину, велико ривалство између Лионела Месија и Кристијана Роналда, као и та фамозна трка за звање најбољег у историји фудбала, све више и више јењава.

Аргентинац је у претходних годину дана успео да зада неодбрањиве ударце и неоспориве аргументе, који су обесмислили поређење са некада љутим ривалом из Португалије.

Иако га углавном не памти по добром, Париз је у понедељак увече дао Месију још један тас на ваги.

На свечаној церемонији у "граду светлости", пред фудбалским, али и спортским кремом, Месију је уручена још једна "Златна лопта".

Тако је Лео оборио нове рекорде и померио летвицу још један ниво изнад.

Било је то чак осмо признање за најбољег фудбалера света које је Меси освојио, чиме је стекао недостижну предност у односу на конкуренцију.

Такође, постао је први фудбалер који је "Златну лопту" добио као играч који не наступа за европски тим, пошто је у јулу ове године прешао у МЛС лигу и појачао редове Интер Мајамија.

Титуле, пехари и признања

И док многи са разлогом мисле да је поређење ове двојице завршено пре неколико година, још постоје они који сматрају да Роналдо има шансе да, када се подвуче рачун и заврше каријере двојице легендарних фудбалера, буде егал са Месијем или пак бољи од њега.

Почнимо ову дебату од самог краја.

Лионел Меси је недавно дошао на Флориду, у један клуб који је скоро основан. 

Поред тога што је подигао свој Интер на већи ниво, али и читаву МЛС лигу, Меси је предводио Мајамија до првог трофеја у историји клуба.

Освајањем КОНКАКАФ Лига купа, Лионел је дошао до 44. пехара у каријери и тако постао најтрофејнији фудбалер свих времена.

Претекао је некадашњег саиграча и великог пријатеља Данија Алвеша, који је остао на коти 43, док је додатно увећао предност у односу на Роналда, који има 35 пехара у каријери.

Да је Лионел Меси комплетирао фудбал, говори и податак да је у репрезентативној каријери, која му је годинама оспоравана, освојио Светско првенство, Копа Америку, Финалисиму, златну медаљу на Олимпијским играма и Светско првенство за омладинце.

Што се тиче клупских трофеја: Меси води у домаћим првенствима са 11-7, Роналдо у Лиги шампиона са 5-4, док је Меси бољи у националним куповима 7-4.

Шта кажу бројке?

Индивидуалне награде, такође, у великој мери иду у корист Аргентинца.

У понедељак је Меси дошао до осме "Златне лопте", док је Роналдо остао на пет.

О томе да је у тој категорији завршена дискусија, говори и податак да Роналдо није био ни у конкуренцији за престижну награду "Франс фудбола", те да је највероватније више никада неће освојити (као што вероватно неће ни Меси).

Меси води 6-4 и у броју освојених "Златних копачки", награди која се традиционално додељује најбољем стрелцу у Европи.

По параметру ФИФА најбољи играч године, Роналдо води 2-1, док Меси има предност 2-0 у "Златним лоптама" Светског првенства, као и 6-4 у избору за најбољег играча неког првенства (Ла лига, Премијер лига, Лига 1, Серија А...).

Занимљиво је и на пољу индивидуалне статистике, према истраживању часописа "Гол" спроведеног 18. октобра ове године.

Кристијано Роналдо је постигао 732 клупска лигашка гола, док је Меси мреже ривала тресао 715 пута.

Када су асистенције у питању, Португалац их има 209, док је Аргентинац 313 пута пронашао саиграча и наместио му погодак.

За репрезентацију, Роналдо има 127, а Меси 106 голова. Ту се долази и до нестварног податка да Кристијано у целој својој каријери није погодио мрежу у нокаут фази Мундијала.

Неко би дошао до закључка да Кристијано има бољи баланс када је у питању индивидуална статистика.

Ипак, чињеница да не играју исте позиције, као и да је Меси две године млађи, односно да је две сезоне касније почео да игра професионални фудбал, значе да би ситуација у будућности могла да се промени.

Шта још могу да понуде Меси и Роналдо?

Обојица фудбалера су власници бројних рекорда, који највероватније никада неће бити надмашени.

Исто тако, обојица имају неке мрље у својим каријерама, које се не могу тек тако опрати или избрисати.

Чињеница је да је Роналдо нешто дуже био део европског клупског фудбала, а да је Меси неколико година раније "побегао" у Америку.

Исто тако, не може се заборавити да је Роналдо имао потпуно неславан период у Европи, пре него што је "отеран" на Блиски исток. 

Како наступају у Саудијској Арабији и САД, реалност је да су Роналдо и Меси зашли у последње фазе својих каријера и да у будућности неће бити фактор најквалитетнијег фудбала на свету.

Ипак, њихова међусобна "битка", свакако ће важити за вероватно највећу у историји спорта.

Годинама и деценијама су покушали да надмудре, надиграју и скину са трона овог другог, што им је помогло да и сами постану оволико добри.

О томе да ли је на крају бољи Меси или Роналдо, тешко је водити неку даљу полемику и тражити разлог због чега то није Аргентинац.

Ипак, лепота фудбала јесте и то што вам увек може оставити простора за личног фаворита и схватање ствари, па вам тако нико не може забранити да мислите другачије...

image