Спорт

АТП: Година Новака Ђоковића

Новак Ђоковић одиграо је најбољи меч у 2023. години, као и три од најбољих пет, саопштила је Асоцијација тениских професионалаца (АТП) на званичном сајту
АТП: Година Новака ЂоковићаGetty © Matthew Stockman

За најбољи меч године проглашено је финале мастерса у Синсинатију, у којем је Ђоковић победио Карлоса Алкараза резултатом 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) после три часа и 49 минута.

Борба Србина и Шпанца описана је од стране АТП-ја као "меч који ће се дуго памтити у свету тениса".

Ноле је спасао меч лопту, па потом тријумфовао у најдужем мечу на два добијена сета још од 1990. године.

"Ђоковић је подигао ниво игре у импресивној демонстрацији физичке издржљивости и менталне снаге, спасавао је меч лопту у тај-брејку другог сета пре него што је надмашио млађег противника и освојио своју 39. мастерс титулу", наводи се.

Други најатрактивнији дуел године по избору АТП-ја је победа Јаника Синера над Ђоковићем у групној фази Завршног турнира у Торину, резултатом 7:5, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2).

Следи окршај Синера и Алкараза у Мајамију, а на четвртом месту је поново Ђоковић и његов дуел са Себастијаном Кордом, који је добио у Аделајду после преокрета на старту сезоне (6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 6:4).

На последњем, петом месту је дуел у којем је Данил Медведев славио против Александера Зверева са 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:5) у Индијан Велсу.

image