Спорт

Шта Србији треба за осмину финала? Навијамо за Бразил, па нападамо Швајцарску

Познате су све калкулације по којима би Србија могла да се пласира у осмину финала на Светском првенству у Катару, а за почетак "орлови" прво зависе од исхода меча Бразил - Швајцарска
Шта Србији треба за осмину финала? Навијамо за Бразил, па нападамо ШвајцарскуGetty © Stu Forster

Фудбалска репрезентација Србије није успела да упише победу на Светском првенству у Катару ни из другог покушаја, пошто "орловима" ни два гола предности нису била довољна да савладају Камерун (3:3).

Селектор Драган Стојковић Пикси био је незадовољан олако примљеним головима при вођству 3:1, али његова селекција и поред само једног освојеног бода у прва два меча и даље има чему да се нада поводом пласмана у осмину финала.

Србија је тренутно на четвртом месту у групи са гол-разликом 3:5 и једним освојеним бодом. Ипак, у зависности од резултата дуела Бразил - Швајцарска зависи да ли ће "орлови" у последњем колу моћи да се бори за пласман међу 16 најбољих селекција света.

Уколико Швајцарска савлада Бразил (понедељак 17.00), биће то скоро сигуран крај за "орлове" у Катару, јер ће им у том случају остати само математичке шансе за пласман у наредну фазу. Међутим, ако Швајцарска не тријумфује, Србија има два јасна сценарија која је воде у осмину финала.

Први сценарио - Србији потребна било каква победа

Уколико Бразил савлада Швајцарску у понедељак, Србији ће против Швајцараца бити довољна било каква победа у петак 2. децембра (20.00).

У том случају ће Бразил имати шест бодова, Швајцарска три, а Србија и Камерун по три. Имајући у виду да су јако мале шансе да Камерун победи Бразил у петак, "орловима" би само било довољно да победе Швајцарске и освете им се за пораз из 2018. године. Али постоји и компликованија ситуација.

Други сценарио - Србији потребна победа са два гола разлике

Ако Швајцарска и Бразил ремизирају, оба тима ће имати по четири бода. У том случају, Србија би морали да победи у последњем мечу са бар два гола разлике да би прошла у осмину финала.

Standings provided by Sofascore

Разлог је тај што се на Мундијалу у случају истог број бодова прво гледа гол-разлика, а не међусобни скор. Тако ни победа на Швајцарском 1:0 не би била довољна, јер тренутно Швајцарска има гол-разлику "плус један", што би и даље био случај ако одиграју нерешено против Бразила.

Како Србија има гол-разлику "минус два", два гола разлике у победи против Швајцарске значило би гол-разлику 5:5, док би Швајарци у том случају пали на "минус један".

Могућ и трећи сценарио - шта ако Швајцарска победи Бразил?

Иако многи то неће очекивати, постоји шанса да Швајцарска ипак савлада "селесао". У том случају, Швајцарска би имала шест бодова, Бразил три, Србија и Камерун по један. Тада би све било у домену теорије за "орлове".

У последњем колу би Србија могла да престигне само Бразил, па би осим победе против Швајцарске морали да навијају и да Бразил или изгуби од Камеруна или одигра нерешено, а Србија успе да оствари толико високу победу да би надмашили гол-разлику Бразила. Тако нешто је у теорији изводљиво, али у реалности звучи практично немогуће.

Зато ће Пиксијеви "орлови" морати да навијају за Бразил против Швајцарске. А онда у петак, на све или ништа.

image
VV inauguration
banner