Србија и Балкан

Додела сретењских одликовања, Вучић: Притиснути смо са различитих страна, имамо само једну могућност

У згради Председништва одржана је церемонија уручења одликовања поводом Дана државности Србије
Додела сретењских одликовања, Вучић: Притиснути смо са различитих страна, имамо само једну могућност© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Дан државности Србије обележава се данас низом манифестација међу којима је и церемонија уручења одликовања у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу у Београду.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сретењске награде, ордење и одликовања, добијају они који су то заслужили својим радом и животом и да је увек на професионалан, одговоран и објективан начин доносио одлуку ко ћа их добити.

Он је обраћајући се на церемонији у Председништву рекао да отаџбина није ни тло ни племе ни језик, него колективни дух једног народа.

"Међу вама има Срба, међу вама има оних који нисте Срби али сте дали велики допринос Србији", рекао је Вучић додајући да Србија жели да пружи захвалнсот добитницима одликовања.

Како је рекао, не постоји већи и важнији циљ од волети и чувати своју државу, те да ништа лепше и узвишеније од тога не постоји.

"Данас кад је наша земља притиснута са различитих страна ми морамо јасно да кажемо свима, ми немамо ништа о два избора, имамо само једну могућност - да будемо свој на своме, да чувамо своју државу и да бринемо о свом народу и гледамо у будућност", поручио је Вучић.

Вучић је казао да су ови дани, црвена слова у календару и дани великих победа, додајући да стварање државе може да буде авантура, али када државу имате авантура више не сме да постоји.

Међу добитницима Гренел, Синиша Михајловић, Хочевар и многи други

На церемонији у Београду данас су уручена много одликовања, постхумно су одликовани Синиша Михајловић и Корнелије Ковач, а међу добитницима су и Радмила Живковић, Константин Костјуков, Лазар Ристовски, др Милован Бојић, Ричард Гренел, Станислав Хочевар и бројне научне, медицинске, образовне и школске институције и установе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта.

Истим орденом постхумно је одликован Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Глумица Радмила Живковић добила је Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме.
Златну медаљу за заслуге додељен је оперском певачу Жељку Лучићу за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области оперске уметности.

Балетски играч Константин Костјуков добио је Златну медаљу за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности.
Глумцу Лазару Ристовском додељен је Орден Карађорђеве звезде за нарочите заслуге и успех у јавним и културним делатностима.

Сретењски орден првог степена добио је професор др Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Орденом Српске заставе првог степена награђен је Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД, као и Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџан.

Орден Српске заставе првог степена додељен је и Станиславу Хочевару за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње.

Сретењским орденом другог степена одликовани су Вуков сабор у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор...

Сретењски орден трећег степена додељени су Етнографском институту САНУ, Институту за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић, Удружењу ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позоришту лутака "Пинокио", Клиници за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије.

Сретењски орден трећег степена додељен је Гимназији "Вељко Петровић" из Сомбора, ОШ"Вук Караџић" из Сочанице и ОШ "Миладин Митић" из Лапљег Села и Гимназији "Жарко Зрењанин" из Врбаса. Истим орденом награђени су и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма "Мартовски фестивал" и Филмски фестивал у Сопоту.

Златна медаља за заслуге додељена је Стрељачком савезу Србије, Друштву математичара Србије, Фонду за иновациону делатност, дипломати Живадину Јовановићу, физичару Јакши Вучичевићу, диригенту Бојану Суђићу и модној креаторки Верици Ракочевић.

Библиотека Матице српске добила је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања.

Исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 100 година постојања.

Тим орденом награђен је и Балет Народног позоришта у Београду за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.

Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско речно бродарство а. д. Београд поводом 130 година успешног рада, као и Институт за судску медицину "Милован Миловановић" Медицинског факултета Универзитета у Београду.

image