Србија и Балкан

"Новости": Спавачи Запада у СНС

Одлазак Зоране Михајловић из СНС могао би да "пробуди" и друге прозападне "реформаторе" унутар СНС, предвиђа овај лист
"Новости": Спавачи Запада у СНС© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Председник Српске напредне странке Александар Вучић сазвао је ванредну скупштину ове партије за 27. мај и на њој би требало да се отвори главна тема - да ли ће се неприкосновени лидер најјаче политичке опције у Србији повући са њеног чела као што је недавно најавио.

То би, према проценама аналитичара на које се позивају "Новости", могао да буде преломни тренутак за будућност СНС, имајући у виду да се Вучић осим кадровског освежавања СНС, истовремено спрема и да већ од Видовдана започне формирање Народног покрета за државу.

"Новости" пишу да је, због одлучне намере Вучића, да у договору с Владом изради стратешки документ у области спољне политике, а након безобзирних удараца Квинте током и после Куртијевих "контејнер избора" и гласања за апликацију "Косова" у Савету Европе, Запад чврсто заиграо на своје "проверене и старе миљенике међу напредњацима".

Као да је наговештај борбе Београда за још веће самопоштовање и давање предности у спољној политици оним земљама које нас подржавају у међународној арени и не комадају Србију био сигнал да ктитори лажне државе Косово, а све под, како "Новости" оцењују, тобожњом бригом да не скренемо са европског пута активирају своје "спаваче у СНС".

Медиј тако оцењује и одлазак из напредњачког јата бивше министарке Зоране Михајловић.

Она, како "Новости" пишу, "очигледно за рачун оних који су је својевремено гурали да буде премијер" (што је Вучић енергично зауставио) сада директно ради против странке у којој није активна месецима и захваљујући којој је имала један од најдужих стажова у Немањиној 11, али и против шефа државе којег жели да представи као неког балканског Путина, не би ли себи купила позиције у некој будућој власти, или грантове за партију о чијем оснивању се шушка.

"Иако је она тренутно са политичком тежином голубијег перцета, у перспективи може са својим западним покровитељима да из хибернације тргне и друге 'реформаторе' унутар, како рече радикализоване СНС, а које је Вучић после пада режима ДС скупљао по аденауеровском моделу 'кеч партије'", закључују "Новости".

А, таквих, западњачких "спавача", како овај медиј тврди, није мало ни у Влади, ни у Вучићевом блиском окружењу.

"Реч је о корпусу људи из СНС који су у вредносном и идеолошком смислу антипод напредњачкој бази која се у проценту већем од 80 одсто противи независности 'Косова' и увођењу санкција Руској Федерацији, која је у овим турбулентним временима, када се глобални сукоб ломи преко српских леђа, користи прилику за флерт са такозваном грађанском опцијом и њеним западним меценама, из којих ће се родити страсна љубав чак и на наговештај Вучићевог пада рејтинга", наводи се у анализи "Новости".

Аналитичар Дејан Вук Станковић, међутим, сматра да ће се Михајловићева "утопити у гомилу истих и помало досадних Вучићевих критичара" и да не треба да се нада "да ће је амерички пријатељи погурати".

image