Србија и Балкан

Министар просвете Бранко Ружић поднео оставку

"Драматичне слике догађаја из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутешним родитељима пострадале деце доживотно ћу носити као печат на души", поручио је Ружић у писму премијерки
Министар просвете Бранко Ружић поднео оставку© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Министар просвете Бранко Ружић поднео је данас неопозиву оставку председници Владе Србије Ани Брнабић, речено је Танјугу у Министарству просвете.

У допису који је послао председници Владе, Ружић је још једном "у неизрецивом болу изразио најдубље саучешће најмилијима пострадалих", и додао да мали анђели почивају у миру и да нам Бог помогне да се овако нешто више никада не понови.

"Драматичне слике догађаја из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутешним родитељима пострадале деце доживотно ћу носити као печат на души", поручио је Ружић у писму премијерки.

Он је навео да је оставку понудио моментално оног дана када се трагедија догодила.

Ружић је рекао да осећа моралну и професионалну обавезу да се најискреније захвали свима у образовном систему - наставном, ваннаставном особљу, директорима, ученицима, студентима, ректорима, деканима, начелницима школских управа, психолозима, секретарима, помоћницима министра, саветницима, запосленима у Министарству, на веома плодотворној сарадњи.

"Такође, изражавам колегијалну захвалност лично Вама и свим колегницама и колегама у Влади Републике Србије, као и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи, узајамном поверењу у борби за бољу и успешнију Србију", навео је Ружић у писму.

Он је изразио наду да сви правдољубиви грађани, али и политички опоненти осећају потребу да будемо уједињени у болу, тузи и борби, да као друштво добро победи зло, а правда неправду.

"Србији је потребна мудрост, сталоженост, љубав и емпатија, никако распирање конфликата и ангажовање медијских машинерија за те потребе, ма са које стране долазиле. Србија је једна једина, алтернативну државу немамо, и зато је морамо чувати, градити и заштитити у овим туробним тренуцима", поручио је Ружић.

Он је нагласио да ће лично, у оквиру своје Социјалистичке партије Србије, наставити још одлучније, чистог образа и са љубављу да се бори за развијену, национално поносну, социјално праведну, међународно уважену Србију, европских вредности.

"Оставка је лични, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима одлика снаге, а у нашем региону, врло често одлика слабости. Нека јавност суди", закључио је Ружић.

Ружићева оставка уследила је после масовног убиства у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" у којој је ученик К. К. (14) убио осморо ђака и радника обезбеђења.

image