Србија и Балкан

Мешовита одељења од понедељка: Родитељи исписују децу из "Рибникара", први одустају прваци

Због свега што се догађа, многи од њих исписују децу из "Рибникара", највише их прелази у школе "Дринка Павловић", "Скадарлија" и "Свети Сава", а неки одлазе и у приватне школе
Мешовита одељења од понедељка: Родитељи исписују децу из "Рибникара", први одустају прваци© Tanjug / Vladimir Šporčić

У ишчекивању да Министарство просвете представи детаљан план по коме ће ђаци из "Рибникара" који не иду у школу почети да раде, родитељи још не знају где ће у понељак њихова деца и какав ће бити програм активности, пишу "Вечерње новости". Решења тражи и председник Србије Александар Вучић, који у четвртак поподне добио писмо једне групе родитеља. Председник је рекао да му је "прилично блиско то што су родитељи написали", и да ће се трудити да нађе најбоље решење.

Истовремено, надлежне просветне власти праве план и програм рада, за које су као рок одредиле јучерашњи дан. Како је најављено, лан ће послати разредним старешинама, а они ће га представити родитељима.

Детаљи плана још нису познати, али као је за "Новости" рекао председник Савета родитеља Игор Ђорђевић, настава ће бити комбинација класичних часова и радионица. Министарство ће, такође, одредити и која ће деца ићи у коју од 13 културних установа које је Влада понудила, јер неће бити могуће да деца иду где она хоће. Према проценама, у школу долази око 800 ђака, а 300 остаје код куће.

"Има одељења где по двоје-троје деце не долази, они ће морати да буду спајани, али ће бити спајани по узрасним категоријама. Прваци ће бити једна група, другаци друга, или ће можда бити спајани од првог до четвртог разреда, а ако је планирана нека радионица коју могу да раде и прваци и четвртаци, могу да буду и заједно", појаснио је Ђорђевић.

Један план ће, како је Ђорђевић казао, бити за ону децу која чине цело одељење, а други се прави за децу која су из различитих одељења. Он је напоменуо да ће план који не буде одговарао родитељима бити мењан.

Док се све ове могућности "вагају", родитељи немају никакву информацију.

"Још ништа нисмо добили, ја не знам где ће моје дете ићи следеће недеље, до сада није ишао нигде. Мени је важно да ми деца не иду у школу у којој се догодило убиство, сва друга места су добра", каже једна мајка која се нада да ће током викенда добити више информација.

Оно што је извесно јесте да међу родитељима владају велике разлике и неслагања у виђењу начина на који је најбоље изаћи из ове ситуације, и како препричавају неки од њих, свађају се око свега. Подељени су у више група, а једна од њих је и упутила примо председнику Републике, који је најавио да ће се тиме бавити ових дана.

"Увек постоје различита мишљења. Мени је блиско то што су написали, видећемо. Не видим проблем да неко не похађа школу три-четири недеље, наставу може да прати и електронски, као у време пандемије вируса корона", рекао је Вучић.

Иначе, до краја ове, по многима најмучније школске године, због трагедије у "Рибникару", остало је три недеље, а родитељи из школе у којој је Коста К. починио злочин кажу за "Новости" да никада до сада нису тако жељно ишчекивали крај школе.

Истичу да због свега што се догађа, многи од њих исписују децу из "Рибникара",  а највише их прелази у школе "Дринка Павловић", "Скадарлија"  и "Свети Сава", а неки одлазе и у приватне школе.

Најлакше се за исписивање одлучују родитељи ђака првака, јер, како пишу "Новости", родитељи не желе да деца осмогодишње школовање започну и проведу у школи у којој се догодио овакав злочин.

image