Србија и Балкан

Укратко 28. новембар: Почео Божићни пост; НАТО признао пропаст контраофанзиве

Русија је блокирала пут онима који теже ка светској доминацији, ми се боримо за слободу целог света, изјавио је руски председник Владимир Путин на Руском народном сабору. Испорука хеликоптера Ми-35, иначе, по борбеним својствима међу најбољим хеликоптерима ове класе, указује на добре односе Београда и Москве, али и велику приврженост Србије Кремљу, оценио је за "РИА Новости" Игор Коротченко
Укратко 28. новембар: Почео Божићни пост; НАТО признао пропаст контраофанзивеGetty © David Silverman
  • Данас почиње Божићни пост, који се назива и Филипов, јер почиње дан после помена Светог апостола Филипа, једнога од дванаесторице најближих Христових ученика, а завршава се уочи великог празника Рођења Христовог. Божићним постом припремамо се за дубоко проживљавање Божића. Циљ онога који пости јесте да издржи до краја како би на крају доживео сусрет са Христом.
  • Сви услови из Споразума потписаног са представницима опозиционих партија и Већима мање бројних народа су испуњени, тако да процес пописа може да почне 30. новембра и да сви у њему учествују, саопштио је црногорски премијер Милојко Спајић, након разговора са опозицијом.
  • Русија је блокирала пут онима који теже ка светској доминацији, ми се боримо за слободу целог света, изјавио је руски председник Владимир Путин на Руском народном сабору. Савремена Русија се враћа и јача свој суверенитет као светска сила. Ми се боримо за слободу целог света. Руска битка за суверенитет и правду је национално-ослободилачке природе, јер се она залаже за безбедност и благостање руског народа", поручио је Путин.

  • Сједињене Америчке Државе се све више фокусирају на промену власти и организовање унутрашњих немира у Русији, тврди заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков. "САД, не само да су покренуле хибридни рат против Русије, који се води, по свему судећи, до последњег Украјинца, већ и даље желе да нанесу стратешки пораз Русији", додаје Рјабков.

  • Испорука хеликоптера Ми-35, иначе, по борбеним својствима међу најбољим хеликоптерима ове класе, указује на добре односе Београда и Москве, али и велику приврженост Србије Кремљу, оценио је за "РИА Новости" Игор Коротченко, војни аналитичар и уредник часописа "Национална одбрана". То је, каже, и "одговор Београда на недавну посету генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Балкану", чиме је Србија још једном исказала своје војно-политичке симпатије према Русији.
image