Србија и Балкан

Цвета љубав Подгорице и Приштине: Црна Гора вратила имовину "Косову"

Некретнине некадашњег предузећа налазе се у Подгорици, Бару и Будви
Цвета љубав Подгорице и Приштине: Црна Гора вратила имовину "Косову"© Antonio Ahel/ATAImages

Косовска агенција за приватизацију (КАП) саопштила је да је успела да врати своју имовину у Црној Гори. Ради се о осам некретнина некадашњег друштвеног предузећа "ПИК Косово експорт Индустрија меса - Косово Поље".

Како се наводи у саопштењу, Косовска агенција за приватизацију је добила судски спор у другостепеном поступку.

КАП је почетком ове године саопштила да има информација да је осам њихових некретнина продала Агенција за ликвидацију приватно-правних лица Србије, те да је уписана на име физичких лица у Дирекцији за катастар у Подгорици, главном граду Црне Горе.

"КАП је 29. новембра 2023. године примио решење, којим је усвојена жалба КАП-а, укида се решење Дирекције за катастар у Подгорицу, где је ова имовина уписана на име физичких лица", наводи се у саопштењу.

Некретнине некадашњег предузећа налазе се у Подгорици, Бару и Будви.

Како су раније из КАП-а рекли за Радио Слободну Европу, ове некретнине је после 1999. незаконито присвојило предузеће "Кланица" из Краљева, које их је потом продало.

Реч је о скоро 1.000 метра квадратних пословних простора на престижним локацијама.

У центру Подгорице их је седам укупне површине 700 квадрата, од чега 500 у приземљу стамбених зграда, а 200 у припадајућим подрумима. У центру Будве је простор од 60 квадрата, а у Бару од 137 уз 47 квадрата подрума.

Према подацима Косовске агенције за приватизацију, који су РСЕ раније достављени, "Косово" у Црној Гори има преко 30 имовинских објеката, где се нелегално променио власник.

Према истом извору "Косово" поседује 163 имовинска објекта, односно друштвена предузећа у земљама бивше Југославије.

image