Србија и Балкан

Објављени резултати ПИСА тестирања: Србија остварила напредак у математици и науци

Резултати тестирања показују пад у све три области - у математици за 18 поена, у читању за 11 и у науци за два бода
Објављени резултати ПИСА тестирања: Србија остварила напредак у математици и науци© Matthias Hangst/Getty Images

На тек завршеном међународном ПИСА тестирању у области образовања у коме је учествовало скоро 700.000 петнаестогодишњака из средњих школа 81. државе чланице Организације за економску сарадњу и развој ОЕЦД, Србија је заузела 40. место у читању и науци, док јој је 42. место припало у математици. То је предност у односу на 2018. годину када смо се нашли на 45. месту у читању и на 46. месту у науци и математици.

Из Србије је учествовало је 6.413 ученика из 183 средњих школа, који су решавали тестове читалачке, математичке, научне писмености и креативног мишљења. 

"Резултати су показали да просечно постигнуће ученика из Србије на скали математичке писмености износи 440 бодова, на скали читалачке писмености 440 , а на скали научне писмености 447 бодова. Резултати у науци и читању показују благи напредак у односу на оне добијене у ПИСА истраживању 2018. године (за 8 и 1 поен, док се у математици бележи пад за 8 поена)", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Девојчице имају боље резултате у читању за готово 26 бодова, што представља скоро једну годину школовања. Дечаци имају нешто боља постигнућа из математике, а разлика износи 11 поена.

Просек ОЕЦД је 472 из математике, 476 из читања и 485 поена из науке, што говори да је овогодишњи учинак у земљама ОЕЦД-а пао за 10 поена у читању и за скоро 15 поена у математици. 

У половини земаља, иначе, дечаци су у просеку имали статистички значајно више постигнућа од девојчица, у математици за 9 поена, али девојчице воде у читању за 24 поена.

"У тренутку када се чак пет ОЕЦД земаља суочава са падом успешности у математици за 25 поена или више, резултати који су код нас остварени у условима ковида буде наду да ће реформе које су започете одмах по завршетку циклуса ПИСА 2018. године моћи да се наставе у правцу подизања квалитета образовања", додаје се у саопштењу.

ПИСА се спроводи од 2000. године у трогодишњим циклусима. Србија је први пут
учествовала 2003. године и до сада је то чинила пет пута.

Јапан, Кореја, Литванија и кинески Тајпеј одржали су или побољшају исходе у разумевању прочитаног, правичност у расподели могућности учења и добробит ученика. Сингапур је предводио на светским табелама у математици, а следе Макао (Кина), Тајпеј, Хонг Конг, Јапан и Кореја.

Колумбија, Макао, Перу и Катар су у просеку напредовали у сва три предмета од када су почели да учествују у ПИСА-и. 

Резултати из креативног мишљења биће познати на пролеће 2024. године.

image