Србија и Балкан

ДПС добија новог председника након 25 година: Партијски избори заказани за јануар

На седници Председништва ДПС одлучено је и да ће се на пролеће одржати непосредни партијски избори на локалном нивоу
ДПС добија новог председника након 25 година: Партијски избори заказани за јануар© Antonio Ahel/ATAImages

Партијски избори у црногорској Демократској партији социјалиста (ДПС), на којима ће се бирати председник и потпредседници, биће одржани 28. јануара следеће године, одлучило је данас на седници председништво ДПС.

Председништво највеће црногорске опозиционе партије усвојило је предлог Одлуке о правилима, критеријумима и начину спровођења непосредних избора који ће доставити Главном одбору на одлучивање, преноси РТЦГ.

"На седници је констатовано задовољство што Демократска партија социјалиста наставља да уводи нове стандарде на политичкој сцени Црне Горе, будући да ће по први пут сви чланови неке политичке партије имати право гласа и учествовати на овакав начин у избору партијског руководства", наводи се у саопштењу ДПС.

На седници Председништва ДПС одлучено је и да ће се, сходно констатованој потреби да се обнова партије настави и на локалном нивоу, на пролеће одржати непосредни партијски избори на локалном нивоу.

После избора, најављује ДПС у саопштењу, спровешће организацију Конгреса, чиме ће црногорска опозициона партија добити нови састав Главног одбора и тиме заокружити реформски процес започет на претходном, ванредном 9. Конгресу.

Дугогодишњи председник ДПС-а Мило Ђукановић поднео је оставку на ту функцију након пораза у другом кругу председничких избора од Јакова Милатовића почетком априла ове године, након више од 24 године на челу те партије.

Функцију вршиоца дужности председника ДПС-а преузео је Данијел Живковић, који је ту партију водио на парламентарним изборима у јуну, на којима је она остварила најгори резултат од оснивања 1991. године.

image