Србија и Балкан

Петковић о Ротовом лицемерју: Ћутао је о Куртијевим изборима у контејнерима

Директор Канцеларије за КиМ коментарисао је изјаве Михаела Рота о наводној нерегуларности избора у Србији
Петковић о Ротовом лицемерју: Ћутао је о Куртијевим изборима у контејнерима© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Директор Канцеларије за Косово и Мeтохију Петар Петковић упитао је шта је председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаел Рот икада рекао о изборима на "Косову" који су одржани у контејнерима, о пушкама на бирачким местима и лажним градоначелницима. 

Петковић је то упитао у објави на друштвеној мрежи "Икс", реагујући на Ротову изјаву на истој мрежи у којој тврди да су прошли избори у Србији били нерегуларни, позивајући се на извештај ОДИХР-а.

"Шта је Рот икада рекао о Куртијевим контејнерским изборима, пушкама на бирачким местима, лажним градоначелницима и три и по одсто 'легитимних' гласова? Или о изборима у Ђаковици, где се на Куртијевој листи нашао човек ухапшен због трговине људима. Ни реч, јер су мете његових напада Србија и Срби", упитао је Петковић. 

На Ротову објаву реаговала је и амбасада Србије у Немачкој и указала на ускраћивање изборних права Србима на Косову и Метохији.

"Кад већ говоримо о слободним, фер и демократским условима, изгледа да смо пропустили вашу реакцију сваки пут кад је Србима на Косову и Метохији било ускраћено основно људско право. Забрањено им је да гласају у местима у којима живе на изборима и референдуму 2022. и на изборима 2023", наводи се на налогу амбасаде на друштвеној мрежи Икс.

Реаговао и Вулин

На Ротове изјаве осврнуо се и доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин, који је оценио да су оне смешне, али да није смешно што он пуноправно говори у име Немачке.

"Ротове тврдње о крађи избора, а посебно након извештаја ОДИХР-а, јесу смешне, али није смешно што такав човек пуноправно говори у име Немачке, и што има мандат Бундестага да се понаша као да је окупациони командант Србије из времена Трећег Рајха. Није смешно ни што Рот говори и у име Европске уније, баш као што није смешно што ЕУ одређује лопуже какви су Шенах и Шидер да мере наше поштење", навео је Вулин у саопштењу.

Није смешно, како је оценио, ни што велика већина министара и функционера Србије више стрепи шта о њима мисле у амбасади САД и Бриселу, него шта о њима мисле и Србија и Вучић, па ћуте какав год напад да крене на Србију из Европске уније или Сједињених Америчких Држава.

"Смешно је само што сви они мисле да се то не види", поручио је Вулин реагујући, како је навео у саопштењу, на лажи председника Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаела Рота који је казао да су избори у Србији били нерегуларни.

Рот је на платформи Икс навео да коначни извештај ОДИХР "показује да на недавним парламентарним изборима нису постојали једнаки услови за све кандидате" и поручио да је кључно у потпуности спровести све препоруке ОДИХР. 

image