Србија и Балкан

Укратко, 9. март: Јутјуб поново цензурише РТ Балкан, Руси уништили још два америчка "патриота"

Нови напади на Србе на Космету: у мешовитом селу Доња Битиња Албанац је испалио неколико хитаца псујући мештане, а у Радеву код Липљана Србину је опљачкана кућа
Укратко, 9. март: Јутјуб поново цензурише РТ Балкан, Руси уништили још два америчка "патриота"© © Sebastian Gollnow
  • Јутјуб је без икаквог упозорења и образложења, угасио три канала које је покренуо РТ Балкан: "Мојих пет минута" главног уредника Николе Врзића, подкаст "Локомотива" аутора Тиосава Пурића и Марка Николића, и "Релативизација" Љиљане Смајловић. Такође, угашени су и канали Спутњика, међу њима и "Мој поглед на Русију" главне уреднице Љубинке Милинчић.
  • Албанац из места Мачитево код Призрена испалио је око поднева више хитаца у центру мешовитог села Доња Битиња у општини Штрпце, а на зиду куће Србина који живи и ради у Швајцарској, Светислава Стојковића, поставио венац са цвећем и поруком на албанском језику.
  • На Космету се догодио још један инцидент када су непознате особе провалиле у породичну кућу Миливоја Јоксимовића из Радева код Липљана и из ње однеле електрични алат.
  • Код Покровска у Доњецкој Народној Републици руске снаге безбедности уништиле су два америчка ПВО система "патриот". Министарство одбране Русије објавило је раније снимак удара ракете "искандер-М" у украјинску војну опрему. Према наводима из војног ресора, удар је уништио противваздушни ракетни систем С-300. 
  • Премијер Мађарске Виктор Орбан и бивши амерички председник и највероватније кандидат републиканаца на овогодишњим председничким изборима Доналд Трамп састали су на Флориди, на Трамповом имању Мар-а-Лаго, што је био трећи сусрет двојице политичара. Разговори Орбана и Трампа у резиденцији бившег америчког председника трајали су око један сат, пренела је мађарска агенција МТИ.
  • Први потпредседник Владе Ивица Дачић председаваће Владом Србије до избора нове владе, изјавила је премијерка Ана Брнабић, која је предложена за новог председника Скупштине Србије. Она је изјавила да је јуче одржала седницу владе на којој су донете неке важне одлуке и да се поздравила са министрима.
  • Русија је затражила да се 22. марта одржи седница Савета безбедности УН о Украјини како би се размотриле бројне неодговорне изјаве европских политичара који желе да ескалирају конфликт и подигну га на нови ниво, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
  • Србија ће пре краја године имати 5.000 "комараца" - дронова самоубица, најавио је председник Србије Александар Вучић приликом обиласка Војнотехничког института у Жаркову.
  • Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден потписао је Закон о државној потрошњи који је блокирао рад многим кључним владиним агенцијама, саопштила је Бела кућа. Како преноси АП, амерички Сенат усвојио је нешто пре рока који је истицао у петак у поноћ, владин пакет за државну потрошњу у износу од 459 милијарди долара.
  • Представници опозиције и иницијатори Прогласа потписали су споразум о неопходним изборним условима за слободне и поштене изборе. Иницијатива захтева спровођење препорука ОДИХР које сматрају кључним за слободне изборе, а као посебан захтев се истиче ревизија бирачког списка и његова контрола до избора.
  • Само два дана од уласка Шведске у НАТО, авиони ваздушних снага те нордијске државе извели су летове недалеко од границе Руске Федерације. Како је објавио портал "Италмилрадар", два авиона летела су у  близини Калињинградске области.

  • Банде на Хаитију извеле су током ноћи оружане нападе великих размера на више владиних зграда, укључујући председничку палату у Порт-о-Пренсу, рекли су безбедносни извори. 

image
VV inauguration
banner