Србија и Балкан

Вишковић: Ми смо више потребни Европској унији, него они нама

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да је питање хоће ли они који су данас донели одлуке, после јуна, бити на тим функцијама с обзиром да се одржавају избори за Европски парламент
Вишковић: Ми смо више потребни Европској унији, него они нама© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

БиХ више треба ЕУ и Бриселу, него они нама, рекао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Он је реаговао на најаву отварања преговора са Европском унијом.

"Иако не спомињу датум преговора, негде у спекулацијама кажу – датум ћете добити после избора за Европски парламент. То значи да ни они нису сигурни. Питање је хоће ли ти који су данас донели одлуке, после јуна, бити на тим функцијама ", наводи Вишковић.

Истакао је да зна да неки неће бити ту.

"Не видим овде ништа спектакуларно. БиХ у односу на Украјину и Молдавију, а и на неке суседне земље са западног Балкана, требала је добити раније тај статус", рекао је Вишковић.

Подсећамо, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен дала зелено светло за отварање преговора са ЕУ.

"Наравно, потребно је још напредовања да би се придружили нашој унији. Али земља показује да може да испуни критеријуме за чланство и тежње својих грађана да буду део наше породице. Добре вести стижу сада. То је разлог што смо одлучили да препоручимо Савету отварање приступних преговора са Босном и Херцеговином. Дакле, порука која долази из БиХ је јасна. Тако да и наша порука, као што смо управо урадили, мора бити јасна – будућност Босне и Херцеговине лежи у нашој унији. Хвала пуно и живела Европа", рекла је Фон дер Лајенова.

image