Србија и Балкан

Вучевић: Гласање у Стразбуру још један ексер у сандук међународног права

Србија је на историјском месту на којем је била увек, може сваког да погледа у очи и не крши основне принципе међународног права, поручује потпредседник Владе
Вучевић: Гласање у Стразбуру још један ексер у сандук међународног права© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Потпредседник Владе, министар одбране у техничком мандату и мандатар за састав нове Владе Милош Вучевић рекао је у Дневнику РТС-а поводом гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе, да је Србија на историјском месту на којем је била увек, да може сваког да погледа у очи и да не крши основне принципе међународног права.

Истиче да Србија, пре свега, не крши основне принципе међународног јавног права и основна правила и стандарде који би требали да важе за све државе.

"Оно што смо видели у Стразбуру представља наставак фестивала лицемерја и још један ексер у сандук међународног права  и свих стандарда које би требали да важе", истакао је Вучевић.

Дан након гласања у Савету Европе Вучевић каже да то није само питање да ли је "Косово" држава, јер није, већ нису испоштовани ни основни принципи које су сами поставио пред Приштину, од којих је најважнији формирање ЗСО.

"То није питање наше перцепције КиМ као колевке идентитета већ су они сами погазили оно што су поставили, јер им је то неко тражио телефоном или мејлом. Србија ће се борити аргументима, чињеницама, правом, моралом и вером у себе, јер ако ми не верујемо у себе не можемо очекивати ни да ће други", поручио је Вучевић.

Каже да нема много маневарског простора али и да нема повлачења и предаје.

"То што газе основне норме на крају ће бити њихова брука, али не може трајно да буде законито оно што је незаконито", рекао је Вучевић.

Влада најкасније за две недеље

Мандатар за састав нове Владе каже да ће ускоро предложити њен састав и напомиње да ће Влада бити изабрана у законском року.

"Силовање међународног јавног права, и оно што нам се спрема у УН са резолуцијом о Сребреници није ништа мања опасност тражи ангажман свих нас и важније је од кадрирања владе", сматра Вучевић.

Каже, међутим, да ће у наредне две недеље бити формирана влада, и да је његов експозе готово завршен.

"Бирамо људе који ће бити одговорни у наредне четири године. Ово ће свакако бити влада континуитета када је реч о 'Скоку у будућност',  али ће и неки нови људи донети нову енергију. Покушаћу да отворим све друштвене области значајне за грађане, да виде шта је наша визија за наредни период", рекао је Вучевић.

Он је нагласио и да "силовање" међународног јавног права, и оно што нам се спрема у УН са резолуцијом о Сребреници тражи ангажман свих нас и важније је од теме кадровске структуре власти.

image