Србија и Балкан

Митровић: Уз подршку Русије и Кине можемо постићи резултат који ће показати да се свет променио

Професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић је рекла да дипломатски апарат и председник Александар Вучић намеравају да се сусретну са представницима 120 земаља и да то значи да су то земље од којих ми очекујемо барем веће разумевање, ако не и подршку приликом гласања када је реч о резолуцији о Сребреници у УН
Митровић: Уз подршку Русије и Кине можемо постићи резултат који ће показати да се свет промениоwww.globallookpress.com © James Wakibia

То што се председник Србије Александар Вучић већ сусрео са представницима више од 20 земаља када је реч о резолуцији о Сребреници у УН и то што ми планирамо, кроз читав дипломатски апарат, да се сусретнемо са представницима 120 земаља, значи да су то земље од којих ми очекујемо барем веће разумевање, ако не и подршку приликом гласања, изјавила је професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић.

Митровић је за Танјуг оценила да такве активности наше земље значе да ћемо, уз подршку далеко моћнијих земаља које подржавају наш став, мислећи пре свега на Кину, Руску Федерацију, земље глобалног југа и растућих економија, успети да остваримо резултат који ће показати да се свет променио.

"То би значило да више не може свака иницијатива која креће од моћнијих земаља или на њихов подстицај да доведе до исхода какав су они замислили, без отпора, без противљења", истакла је Драгана Митровић.

На питање о промени правила, односно да за усвајање резолуције нису потребне две трећине гласова него проста већина, истакла је да јој се чини да се разним прилагођавањима или променама правила подешавају правила игре успут од стране оних који то могу.

"Онда то даје могућност многима да не буду присутни, да гласају ногама, како се то каже. Као што се десило сада и у Савету Европе, где су се представници неких земаља просто разбежали, нису ни били у сали када је требало да се гласа", рекла је Митровић.

Додала је да некада томе прибегавају земље које су јако притиснуте од оних најмоћнијих, а не би да се непријатељски поставе према земљама за чију позицију имају разумевање, имају традицију пријатељских односа и интерес да их не изневере.

image
VV inauguration
banner