Србија и Балкан

Живадин Јовановић: "Геноцид" у Сребреници је карта у рукаву Запада

Један од циљева стратегије експанзионизма САД и НАТО-а је потпуна контрола Балкана, који је чвориште Медитерана, Блиског Истока, Централне Азије и Африке, а за њих контрола тог чворишта није потпуна нити поуздана без потпуног покоравања Србије и БиХ, оценио је некадашњи министар спољних послова Југославије
Живадин Јовановић: "Геноцид" у Сребреници је карта у рукаву Запада© Adam Guz/Getty Images Poland/Getty Images

Ескалација сукоба у Палестини, масовно убијање цивила, деце, подршка Запада, пре свега САД, Израелу, спречавање СБ УН да предузме делотворне мере ради прекида израелске инвазије изазивају потребу за "покривањем" таквих догађаја заоштравањем "незавршених послова" на Балкану, изјавио је некадашњи министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић на Округлом столу одржаном у прес центру Удружења новинара Србије.

Како оцењује, западни центри моћи су, не једном, подметали пожаре и подизали димне завесе на Балкану да би након тога махали својим заслугама за "стварање исламске државе у срцу Европе", како би одвраћали пажњу исламског света и светске јавности уопште од злочина које чине, или које подржавају на Блиском Истоку.

Он наводи да западне земље то и данас чине, "вадећи из рукава карту геноцида у Сребреници" да би одвратили пажњу од израелске инвазије у Гази.

"Када им затреба, Западне силе једну националну мањину прогласе за већину и онда јој признају 'право на самоопредељење' као што ратни злочин на територији једне општине, прогласе за геноцид", рекао је он. 

"Изабрали су Немачку да буде предводник подмукле антисрпске акције, знајући добро да је Немачка целу југословенску кризу обилато користила да би одбацила тесно одело које су јој савезници поклонили по окончању Другог светског рата и да непрекидно тежи да баци у сенку геноцид нацистичке хитлеровске Немачке", додао је Јовановић.

Он наводи Запад на тај начин жели да награди своје савезнике из Другог светског рата и казни српски народ и Србију, као и да, уз све то, претендује на "право пречега" на Балкану, а ради се о хазардерској "интерној" игри Запада чији су мотиви у основи исти од разбијања СФРЈ и оружане агресије 1999, али о чијим се последицама, очигледно, не размишља.

Резолуција о Сребреници је још већи притисак на Србију и РС

Јовановић каже да се однос Запада према Србији и Републици Српској не може разумети изван контекста његових глобалних геостратешких циљева у Европи и свету, а да експанзија ка Русији, Сибиру и Централној Азији је најважнији геостратешки циљ Запада, на челу са САД, па и његови најновији потези према РС, Србији, укључујући КиМ, су интегрални део те стратегије.

"Покретање питања 'геноцида у Сребреници', најпре у СБ УН, а затим у ГС УН, је део концепта западних центара моћи за предузимање свеобухватних мера притисака, претњи и уцена према српском народу на Балкану, а пре свега, у КиМ и Републици Српској због тога што се не уводе санкције Русији, не признаје једнострано отцепљење Приштине и због војне неутралности. Притисци се одвијају синхронизовано коришћењем различитих средстава и праваца", оценио је Јовановић.

Како додаје, процес пријема тзв. Косова у Савет Европе одвија се изван свих норми и стандарда, а услови за пријем су лукаво измишљени.

Према његовим речима, Запад настоји да их што скупље "прода" Србији, посебно формирање ЗСО, да би замаглио чињеницу да, тзв. Косово нема право на чланство у било којој међународној организацији држава, па ни у СЕ, пре свега зато што је то територија под мандатом СБ УН, а СБ нити је консултован, нити је дао сагласност за то.

Јовановић истиче да ако Немачка влада, као влада водеће чланице ЕУ, води акцију за проглашење српског народа за геноцидни и ако њу у томе прати и подржава већина влада других чланица ЕУ, поставља се неизбежно питање, може ли Србија имати поверења у добре намере немачке владе и руководства ЕУ, у њихова обећања, критике или комплименте.

"Можемо ли са њима равноправно преговарати док нам над главом, као 'Дамаклов мач', држе нови 'Act Order' у виду новог поглавља 35? То сигурно није ситуација када можемо још једном рећи да је оптужба за геноцид само још једно у низу питања о којима Србија и Немачка, односно ЕУ, имају различите ставове, и ништа више од тога", напомиње Јовановић.

Циљ САД и НАТО-а је потпуна контрола Балкана

Јовановић наводи да је један од циљева западне стратегије експанзионизма САД и НАТО-а потпуна контрола Балкана, који је чвориште Медитерана, Блиског Истока, Централне Азије и Африке, а да за њих контрола тог чворишта није потпуна нити поуздана без потпуног покоравања Србије и БиХ.

"Оно што Запад сада чини у вези са Сребреницом само је један од тзв. асиметричних напада ради сламања отпора увлачењу Србије и БиХ у НАТО и његову стратегију експанзије на Исток. Приближавање  европских и америчких избора уноси неизвесност и страх у редове досадашње политичке елите, а извесно је да ће на таласу незадовољства маса због инфлације и осетног пада животног стандарда, доћи неке нове снаге. Зато су на Западу данас најчешћа питања: 'шта ако Зеленски изгуби' и 'шта уколико Доналд Трамп победи'", оцењује Јовановић.

Наглашава да англо-амерички и англо-саксонски фактори воде дугорочну политику слабљења, дробљења и неутралисања српског народа као политичког фактора на Балкану и да им смета што се српски народ не мири са политиком доминације, што показује отпорност и непокорност, чак и у условима када су други "легли на руду", а неки чак и грабе за улогу у кампањи против Србије.

"Западу поготову смета процес јачања специјалних, паралелних односа Србије и РС, њихово инфраструктурно повезивање, координација у привреди, култури, образовању и у међународним односима. смета им што не успевају да заваде Београд и Бањалуку, што Србија и РС релативно брже напредују у развоју од других", истиче Јовановић.

Он додаје да Западу посебно смета што руководство РС, водећи се универзалним принципима међународног права и својим виталним интересима, не жели да се одрекне права записаних у Дејтону, да се усагласи са увођењем једностраних, илегалних санкција Русији и што следи политику војне неутралности Србије, спречавајући на тај начин да БиХ уђе у НАТО.

image
VV inauguration
banner