Србија и Балкан

СНСД: Кривичне пријаве против чланова ЦИК БиХ

У потпуности смо уверени да је реч о искључиво политичкој одлуци на какву ЦИК није имао право према закону, рекао је портпарол СНСД-а
СНСД: Кривичне пријаве против чланова ЦИК БиХwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/Xinhua

СНСД је предала жалбу Апелационом већу Суда БиХ на, како су они рекли, срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и кривичне пријаве против пет чланове ЦИК-а који су за такву одлуку гласали, казао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.

"Потпуно је сигурно да је реч о томе да су људи који су блиски СДА и ДФ-у Жељка Комшића овакву одлуку донели зато што је СНСД уместо "Осмице" одабрао Осморку", истакао је Ковачевић.

Он је рекао да СНСД очекује да ће Апелационо већа Суда БиХ доказати да није под политичком контролом поменуте коалиције и да ће барем једном донети одлуку у складу са правом и законом.

"У том случају ће бити потпуно јасно да ће уважити жалбу СНСД-а и да ће се потврдити избор четири делагата из СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ", рекао је Ковачевић за Срну.

Посланици Народне скупштине Републике Српске су на посебној сједници у четвртак, 1. децембра, одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Председник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Српске Илија Таминџија је, подносећи извештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић. Сви посланици су гласали, односно њих 83.

На једном листићу који је поништен, уместо у предвиђени квадратић крај назива ПДП-а, био је прецртан назив те партије.

ЦИК БиХ признао је тај спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића, што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жреб.

image
VV inauguration
banner