Свет

Будимпешта против Приштине: Мађарска као фактор нејединства Запада

Мађарска и Европска унија нису сагласне по питању "Косова", али далеко од тога да је ово прва несугласица Будимпеште и челника ЕУ
Будимпешта против Приштине: Мађарска као фактор нејединства Запада© Танјуг/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да ће та држава гласати против чланства Приштине у европским телима, упркос чињеници да је Будимпешта признала независност такозваног Косова.

"Наш став је да би то довело у опасност постизање компромиса ако би одређене еврпске формације примиле Косово пре постизања споразума. И због тога ће Мађарска гласати против чланства Косова у еврoпским телима", рекао је Сијарто на заједничкој конференцији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Нагласио је да је Мађарска што се тиче КиМ, заиста заинтересована да се на основу реалног и стварног дијалога дође до решења.

Тако је, још једном, Европска унија на делу показала нејединство, неразумевање и раскол који влада међу њеним чланицама. Подсетимо, пет земаља ЕУ не признаје тзв. Косово, а то су Румунија, Словачка, Кипар, Шпанија и Грчка.

Чини се да би и Мађарска могла да поремети планове тзв. Косова и Запада, који лажну државу свесрдно подржава на путу ка европској породици.

Међутим, далеко од тога да је ово прва несугласица између Мађарске и челника ЕУ.

Свађа и због Украјине

Копредседавајући Европског савета за спољне односе Карл Билт запитао се пре неколико дана, након говора премијера Мађарске Виктора Орбана, "да ли је та земља заиста чланица ЕУ".

Говорећи о сукобу Русије и Украјине, Орбан је приметио да је "велики део Европе већ укључен у овај рат", разним пакетима помоћи Кијеву и обучавањем војника украјинске армије.

Оценио је да је Европа у "рату до појаса и нагласио да је Мађарска успела да се држи изван тога, упркос међународном притиску".

Чини се да, по устаљеном рецепту, Европи смета свако одступање од слике савршенства коју по сваку цену желе да прикажу у јавности.

"Фајненшел тајмс" недавно је писао о европском јединству на тему подршке кијевском режиму, који, кажу, угрожава управо Виктор Орбан. Иако је по почетку руске специјалне војне операције мађарски премијер осудио исту, од тада је мало тога учинио што би нарушило његово пријатељство с председником Руске Федерације Владимиром Путином, оценио је поменути лист.

У целој Европи Путин честитао празнике само Вучићу и Орбану 

Мађарска се, као и Србија, небројено пута нашла на мети критика Запада због веза са Русијом.

Тако су се, од свих европских лидера, само председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан нашли на списку оних којима су из Кремља стигле честитке за новогодишње празнике.

Владимир Путин истакао је у честитки мађарском премијеру да упркос тешкој међународној ситуацији односи две земље одржавају позитиван тренд. 

image