Свет

Свађа око "леопарда": Немачки гиганти не могу да се договоре чији је тенк

Компанију "Рајнметал" тужила је компанија "Краус-Мафај Вегман", а саслушање у Минхенском суду је заказано за 2. мај
Свађа око "леопарда": Немачки гиганти не могу да се договоре чији је тенкwww.globallookpress.com © IMAGO

Две немачке компаније које заједнички учествују у изради једног од најсавременијих борбених тенкова "леопард 2" уплеле су се у правни спор око права интелектуалне својине.

Компанију "Рајнметал" тужила је компанија "Краус-Мафај Вегман" (КМВ), а саслушање у Минхенском суду је заказано за 2. мај, пренео је Ројтерс.

Рајнметал прави топове за "леопард 2", док КМВ производи шасије за тај тенк. 

КМВ је на изјаву извршног директора "Рајнметала" Армина Папергера, да та компанија поседује права на модел "леопард 2А4", реаговала тужбом.

Из окружног суда у Минхену саопштили су да КМВ тражи правну заштиту како би спречио "Рајнметал" да даје изјаве које КМВ сматра "неистинитим, чињенично погрешним тврдњама које крше њихова права".

770 милиона разлога за свађу

Није сасвим јасно какав утицај спор може да има на сарадњу две водеће одбрамбене компаније у Немачкој, које су у неким областима партнери, а у другима конкуренти, пише "Јурејжан тајмс".

На пример, заједничко предузеће "Рајнметала" и КМВ прави "пума" борбена возила пешадије за немачки Бундесвер, а недавно су добили задатак да надограде 143 борбена возила "пума" чија се вредност процењује на 770 милиона евра. 

Две компаније су такође заједно развиле оклопно борбено возило "боксер".

Међутим, "леопард" је њихов најпознатији заједнички пројекат, пошто је чувен широм света. Пре неколико година "Рајнметал" је покушао да преузме КМВ, али је покушај пропао иако је имао благослов немачке владе. 

Неки тврде да постоји лично ривалство између директора две компаније, мада се спекулише да би проблем могла да буду и Папергерова честа појављивања у штампи након почетка руско-украјинског сукоба. 

Примера ради, директор "Рајнметала" позивао је да се изгради фабрика тенкова у Украјини, према чему су многи из немачке одбрамбене индустрије били скептични. 

За разлику од компаније КМВ, која наступа много неприметније, "Рајнметал" је преузео улогу снажног заговорника европске одбрамбене индустрије.

image