Свет

Пекинг званично одбио захтев Вашингтона за сусрет шефова одбране САД и Кине: Прво укините санкције

Кина сматра да Ли Шангфу неће бити на истој нози са Лојдом Остином ако би се два шефа одбране састала док је Ли под америчким санкцијама
Пекинг званично одбио захтев Вашингтона за сусрет шефова одбране САД и Кине: Прво укините санкцијеGetty © Lintao Zhang/Getty Images

Кина је одбила захтев САД за станак министара одбране двеју земаља ове недеље, пошто Вашингтон није укинуо санкције кинеском највишем генералу.

Вашингтон је у мају предложио да се министар одбране САД Лојд Остин састане са својим кинеским колегом Ли Шангфуом у Сингапуру током међународне азијске безбедносне конференције "Шангри-ла дијалог."

Пекинг је сада понуду одбио и званично, саопштили су званичници Пентагона, преноси "Блумберг". Кина је претходно захтевала да САД укину санкције које су наметнуле највишем кинеском генералу 2018. због надгледања куповине руског оружја, пре него што би се састанак одржао, указује америчка агенција.

Америчко министарство одбране назвало је одлуку Кине знаком "забрињавајуће невољности" да се укључи у војне дискусије.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенгју је у саопштењу позвао САД да створе "повољне" услове за разговоре, уједно довевши у питање "искреност" захтева за састанак двојице званичника уз увођење санкција.

Кина сматра да Ли неће бити на истој нози са Остином, ако би се два шефа одбране састала док је Ли под санкцијама, претходно је известио "Блумберг".

Америчка агенција оцењује да недостатак дијалога повећава опасност од случајних окршаја у регионима попут Јужног кинеског мора, а који би могли да ескалирају ван контроле. С тим у виду, додаје америчка агенција, председник САД Џозеф Бајден је доведен у позицију, у којој мора да бира између одржавања санкција, што би значило жртвовање дијалога са Пекингом, и подизања санкција, чиме би ризиковао да га бирачи виде као превише меког према Кини уочи председничких избора наредне године.

Портпарол Пентагона, генерал Пат Рајдер саопштио је да Министарство одбране САД "снажно верује у важност одржавања отворених линија комуникације Вашингтона и Пекинга, како би се осигурало да конкуренција не пређе у сукоб."

Бајденова администрација је уочи предстојеће конференције наводно разматрала укидање санкција Лију. Амерички лидер је током скупа Г7 овог месеца рекао да је такав потез "тренутно у преговорима", што је Стејт департмент касније демантовао, подсећа "Блумберг".

Врховни кинески генерал Ли Шангфу намерава да учествује у "Шангри-ла дијалогу", који ће се одржати у Сингапуру између 31. маја и 4. јуна, где ће одржати говор и састати се са званичницима Сингапура, јавила је кинеска агенција Синхуа, позивајући се на кинеско Министарство одбране.

Односи САД и Кине погоршали су се усред одлуке Вашингтона да оштро ограничи извоз технологије за полупроводнике, подршку Бајденове администрације Тајвану, а која је укључивала и обостране посете високих званичника, као и преласка онога што су амерички званичници описали као кинески шпијуски балон, а што је Пекинг демантовао, на територију САД.

image