Свет

Кина одбила да коментарише тврдње "Волстрит џорнала" о преговорима са Украјином

Кијев потврдио да Хуеј није говорио о прекиду рата који би укључивао Русију у границама које претпостављају четири нова региона, поручују данас из Пекинга
Кина одбила да коментарише тврдње "Волстрит џорнала" о преговорима са Украјиномwww.globallookpress.com © Han Xiaozhen

Званични представник кинеског Министарства спољних послова Мао Нин није потврдила наводе "Волстрит џорнала" да је кинески изасланик Ли Хуеј, током недавне турнеје у европским престоницама, изјавио да би мировни споразум требало постићи тако да четири нова региона Русије - Запорошка, Херсонска област, ЛНР, ДНР - остану у њеним оквирима.

Мао Нин је поручила да је Кина објавила званична саопштења и додала да је "министар спољних послова Украјине јавно рекао да је био у контакту са представницима држава у којима је боравио Ли Хуеј и додао да нико није потврдио сличне изјаве, које је пренео "Волстрит џорнал".

Подсећамо, специјални изасланик Кине за евроазијска питања Ли Хуеј прошле недеље је завршио европску турнеју у оквиру које је посетио Украјину, Русију, Пољску, Немачку, Француску, Белгију. Са европским колегама, разговарао је о кинеском мировном предлогу, који је Пекинг предложио у фебруару ове године.

Ипак, "Волстрит џорнал" је пренео да је Хуеј покушао да "осигура да Русија не изгуби рат и да Москва не прибегне нуклеарном оружју", уједно лобирајући за политичко решење које би, осим прекида ватре, претпостављало и очување Русије у оним границама, које је Москва објавила крајем прошле године, након референдума у четири области које су сада део РФ.

image
VV inauguration
banner