Свет

Aнкетa Универзитета Ђингхуа: 80 одсто Кинеза криви САД за сукоб у Украјини

Већина анкетираних нема поверења у Вашингтон и позитивно гледа на Русију
Aнкетa Универзитета Ђингхуа: 80 одсто Кинеза криви САД за сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Ju Peng

Око 80 одсто Кинеза сматра да су САД и западне земље одговорне за сукоб у Украјини, док 11,7 одсто криви Украјину, а 8,2 одсто Русију, показује истраживање Центара за међународну безбедност и стратегију Универзитета Ђингхуа, једног од најугледнијих универзитета у Кини.

Према анкети, око 34,1 одсто испитаника сматра да је "утицај рата на живот цивила" најважније питање у овом сукобу, док је 20,9 одсто као кључно навело безбедност Кинеза и њихове економске интересе у Украјини, а 15,6 одсто је указало на "утицај на глобално снабдевање енергијом."

Већина Кинеза не верује Вашингтону, показало је истраживање, а 59,1 одсто има "веома неповољно" или "донекле неповољно" мишљење о САД. Само 7,8 одсто има овакво мишљење о Русији, док 58,4 одсто свог северног суседа оцењује изразито повољно.

Кинеска влада заузела је неутралан став према Украјини, а Пекинг је одбио позиве Вашингтона да осуди или санкционише Москву. Званичне изјаве кинеског Министарства спољних послова указују на ширење НАТО-а на исток као на кључни узрок конфликта, док су кинески званичници осудили САД и њихове савезнике зато што настављају да достављају оружје Кијеву не тражећи дипломатско решење за сукоб.

У међувремену, Кина се позиционирала као миротворац, објављујући у фебруару свој "Став од 12 тачака о политичком решењу украјинске кризе". Овај мировни план поздравио је руски председник Владимир Путин, али он је наишао на млак пријем у Кијеву. План су сместа одбациле САД и ЕУ.

Односи Пекинга и Вашингтона су веома затегнути, а амерички председник Џо Бајден наметнуо је ограничења кинеској индустрији полупроводника. Бајден је неколико пута током прошле године изјавио да би САД војно интервенисале уколико Кина изврши инвазију на Тајван. Осамдесет и три одсто испитаника, према анкети Универзитета Ђингхуа, верује да САД имају највећи утицај на безбедност Кине. Без обзира на то, скоро 50 одсто је рекло да у наредних пет година очекује побољшање односа између две суперсиле.

Урађено у новембру 2022. године, ово истраживање анкетирало је 2.622 држављана континенталне Кине старијих од 18 година.

image