Свет

Илон Маск у Кини: Интереси Вашингтона и Пекинга су као сијамски близанци

Здрави, стабилни и конструктивни кинеско-амерички односи су од користи не само за обе земље, већ и за цео свет, истакао је кинески министар спољних послова
Илон Маск у Кини: Интереси Вашингтона и Пекинга су као сијамски близанци© Tanjug/Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China via AP

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг састао се са америчким бизнисменом Илоном Маском у Пекингу, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Током састанка, Ћин Ганг је нагласио да је развој Кине прилика за цео свет, а Кина ће наставити да промовише сарадњу са компанијама из целог света, укључујући "Теслу".

"Здрави, стабилни и конструктивни кинеско-амерички односи су од користи не само за обе земље, већ и за цео свет", истакао је.

Илон Маск је додао да се "Тесла" противи разбијању ланаца снабдевања и намерава да настави да шири своје пословање у Кини.

Интереси САД и Кине су заправо испреплетени, "нераздвојни су једни од других, попут сијамских близанаца", нагласио је Маск.

Портпаролка кинеског МСП Мао Нинг је данас током брифинга изјавила да је Кина одувек држала отворена врата за пословне људе из различитих земаља, "укључујући господина Маска", како би боље разумели земљу и промовисали обострано корисну сарадњу.

Кина одлучно промовише отварање свог тржишта према спољном свету и позитивно гледа на улагање предузећа са страним капиталом, која доприносе економском развоју Кине, нагласила је Мао Нинг.

Компанија Илона Маска "Тесла" има највећу фабрику за производњу аутомобила "Гигафактори Шангај". Кинеско тржиште је друго највеће тржиште за произвођаче електричних аутомобила после америчког.

Маск је такође и власник друштвене мреже Твитер, која је забрањена у Кини.

Ово путовање долази у време када се "Тесла" бори са више проблема, укључујући интензивирање конкуренције са кинеским произвођачима аутомобила који извозе своја електрична возила док потражња на највећем светском тржишту аутомобила слаби.

image