Свет

Кинески авион маневрима угрозио Американце?

Кина је упозорила да САД често распоређују авионе и пловила за извиђање из близине, што, како додају, представља озбиљну опасност за националну безбедност
Кинески авион маневрима угрозио Американце?© Tanjug/U.S. Navy via AP

Кинески борбени авион извео је "непотребно агресиван" маневар у близини америчког војног авиона изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору, оптужују Сједињене Државе, а преноси Ројтерс.

Америчка војна команда одговорна за Индо-Пацифик саопштила је, наиме, да је кинески авион Ј-16 прошле недеље приморао амерички РЦ-135 да лети кроз турбуленцију.

Објављен је и снимак на коме се иди како борбени кинески авион пролази испред носа америчког авиона, а затим кокпит друге летелице почиње да се тресе.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу није коментарисао детаље, али је рекао да су Сједињене Државе дуже време "често распоређивале авионе и пловила за извиђање из близине, што представља озбиљну опасност за националну безбедност".

"Кина позива САД да зауставе такве опасне провокације и престану да сваљују кривицу на Кину", рекао је Лиу, а пренео Ројтерс.

Кинески дипломата додаје и да ће његова држава "наставити да предузима неопходне мере за одлучну одбрану свог суверенитета и безбедности и да ће радити са земљама у региону на чврстој заштити мира и стабилности у Јужном кинеском мору". 

Кина, иначе полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, где неколико других земаља има ривалска права. Пекинг је често упозоравао да слање бродова и авиона Сједињених Држава у Јужно кинеско море штети миру.

image
VV inauguration
banner