Русија

Русија: Америчке службе користе паметне телефоне за прикупљање података

Министарство спољних послова Русије наглашава да су се више пута обраћали релевантним међународним платформама о потреби да се успостави ред и формулишу универзална правила понашања у дигиталном окружењу заснована на поштовању основних права и слобода појединаца и суверене једнакости држава
Русија: Америчке службе користе паметне телефоне за прикупљање податакаGetty © Scott Olson

Руске власти су откриле новe чињеницe да америчке специјалне службе користе америчке технолошке компаније за глобални надзор над грађанима САД и других земаља, објавило је руско Министарства спољних послова у саопштењу.

"У овом случају, користили су софтверске рањивости паметних телефона произведених у САД."

Ова чињеница је убедљиво доказала оно о чему Москва већ дуже време говори, а то је да америчке обавештајне службе деценијама користе технолошке дивове за прикупљање личних података корисника интернета без њиховог знања. Сваке године се открива све више доказа о овој незаконитој активности, наводи се у саопштењу.

Руско Министарство наглашава да су се више пута обраћали релевантним међународним платформама о потреби да се успостави ред и формулишу универзална правила понашања у дигиталном окружењу заснована на поштовању основних права и слобода појединаца и суверене једнакости држава.

"У јануару 2021. године, Савет Федерације Федералне скупштине Руске Федерације усвојио је изјаву о кршењу принципа слободе говора од стране америчких технолошких  компанија и о изради међународне конвенције за регулисање њиховог пословања. Пракса је показала да Вашингтон није спреман да разматра наше предлоге."

Сједињене Државе су се поставиле изнад закона, пише у саопштењу и додаје да је Русија Уједињеним нацијама доставила обиље доказа о двоструким стандардима које држава и њене специјалне службе и компаније користе у сфери међународне информационе безбедности (ИИС).

"Још једном позивамо све заинтересоване стране да формулишу јасне и поштене прописе у дигиталној сфери које би биле обавезујуће за све државе, а посебно за запослене у информационом сектору. То је циљ иницијатива које је Русија покренула у оквиру Отворене радне групе УН за ИИС, пре свега на релевантном нацрту конвенције и глобалном регистру контактних тачака за размену информација о компјутерским инцидентима", пише у саопштењу.

Ниједна држава нема право да злоупотреби своје технолошке могућности у осетљивој сфери као што је приступ личним подацима корисника паметних телефона.

image