Свет

"Епл" демантује ФСБ: Не сарађујемо са америчким шпијунима

Америчка компанија поручила да никада није сарађивала ни са једном владом и да то неће никада ни радити
"Епл" демантује ФСБ: Не сарађујемо са америчким шпијунимаwww.globallookpress.com © Cfoto

Компанија "Епл" демантовала је јучерашње саопштење руске Федералне службе безбедности (ФСБ) о томе да се уређаји ове компаније користе за праћење страних званичника на територији Русије.

"Компанија никада није сарађивала ни са једном владом у циљу постављања било каквих програма за неовлашћени приступ било ком уређају 'Епла' и никада то неће учинити", саопштила је компанија, како преноси Ројтерс.

ФСБ је, подсетимо, објавио да америчке специјалне службе, преко посебних програма, прате уређаје регистроване у страним амбасадама у Русији, као и СИМ картице регистроване на дипломатска представништва, а које припадају представништвима земаља НАТО-а, Израела, Кине, Сирије и бивших држава СССР-а.

У исто време, оснивач сајта за дељење датотека "Мегааплоуд" и "Мега" Ким Дотком упозорио је да је Русија открила велику шпијунску операцију ЦИА која је прислушкивала хиљаде "ајфона" дипломата.

Ким Дотком је објаснио да амерички шпијунски софтвер укључује алатку за транскрипцију која све што кажете (не само позиве) претвара у текст и шаље у базу података америчких обавештајних агенција. Ако вас брине амерички надзор, користите "Хуавеи" уређај, рекао је он.

Сједињене Државе су се поставиле изнад закона, поручили су јуче из Министарства спољних послова Русије, додајући да су Уједињене нације већ обавештене о двоструким стандардима којих се придржавају америчке службе и компаније, а које нарушавају међународну информациону безбедност.

image