Свет

Агент "Мосада" који се удавио у језеру Мађоре истраживао је иранско оружје

Израелски и италијански обавештајци прослављали су успешну мисију када се догодила трагична несрећа
Агент "Мосада" који се удавио у језеру Мађоре истраживао је иранско оружје© Tanjug/Vigili Del Fuoco via AP

Агент "Мосада" који се недавно удавио у језеру Мађоре, на северу Италије, у том делу земље био је као део мисије која се супротстављала иранској активности, пренео је израелски "Канал 12".

Према извештају, група израелских и италијанских агената је заправо прослављала успешну мисију вечером на броду када је дошло до несреће која се трагично завршила након што је брод потонуо.

Агент Ерец Шимони - тајно име настрадалог израелског обавештајца - настрадао је док је покушавао да спаси остале путнике.

Шимони се на северу Италије налазио као део мисије која се бавила супротстављању иранском неконвенционалном наоружању, пренео је "Канал 12".

Израелске власти су прошле среде објавили да је некадашњи агент "Мосада" настрадао у несрећи на језеру Мађоре.

"Мосад је изгубио драгог пријатеља, оданог и професионалног радника који је свој живот посветио безбедности државе Израел, чак и након одласка у пензију. Оплакујемо овај губитак и делимо тугу са његовом породицом", наводи се у саопштењу. 

Два италијанска обавештајца и Рускиња - чланица двочлане посаде брода - такође су изгубили живот након што је брод потонуо. Како је пренела италијанска "Ла Република", на броду се налазило још десет израелских обавештајаца.

Након потонућа, и израелски тим и њихове италијанске колеге отпливали су до обале, где су спашени.

image