Свет

Нови Зеланд потписао низ споразума са Кином

Премијери две државе разговарали су и о Азијско-пацифичком региону, тензијама у Јужном кинеском мору и Тајванском мореузу
Нови Зеланд потписао низ споразума са Киномwww.globallookpress.com © Shen Hong

Нови Зеланд је у среду саопштио да је потписао низ споразума о сарадњи са Кином у области трговине, пољопривреде, шумарства, образовања, науке и иновација, пренео је Ројтерс.

Премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс и кинески премијер Ли Ћијанг разговарали су и о Индо-пацифичком региону, тензијама у Јужном кинеском мору и Тајванском мореузу, наводи Велингтон у саопштењу. Кинески премијер Ли Ћијанг и премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс су споразуме потписали у Великој сали народа у Пекингу.

Премијер Крис Хипкинс је учесник годишњег састанка Светског економског форума, познатог и као "Летњи Давос", који је одржан у северном кинеском лучком граду Тјенђину.

Кинески премијер је у уторак, у уводном обраћању на форуму, осудио западну "политизацију економских питања", упозоравајући да се "неки на Западу залажу за смањење зависности и смањење ризика" (од Кине), упозоравајући да такви напори представљају "лажне предлоге".

image
VV inauguration
banner