Свет

Имрану Кану суспендована пресуда за корупцију, ипак остаје у затвору

Популарни опозициони лидер осуђен је и затворен у августу због продаје државних поклона, након чега је уложио жалбу на пресуду
Имрану Кану суспендована пресуда за корупцију, ипак остаје у затворуGetty © Parker Song-Pool/Getty Images

Пакистански суд суспендовао је данас пресуду бившем премијеру Имрану Кану за корупцију, али он неће бити пуштен на слободу, јер му је суд одредио притвор по другом предмету, изјавили су његови адвокати.

Адвокат бившег премијера Шоаиб Шахин рекао је новинарима испред суднице да је суд наложио Каново пуштање уз кауцију, али да он неће бити пуштен, јер је у притвору у најмање једном одвојеном случају због оптужби за одавање државне тајне.

Према налогу у који је Ројтерс имао увид, Специјални суд у Исламабаду наложио је затворским властима да Кана задржи у судском притвору и изведе га пред суду у среду.

Кан се нашао у центру политичких превирања у Пакистану након што му је у априлу 2022. изгласано неповерење у парламенту.

У притвору се обрео 5. августа након што је осуђен на три године затвора због незаконите продаје државних поклона, које је добио током премијерског мандата од 2018. до 2022, а пакистанска изборна комисија такође му је забранила учешће на изборима у наредних пет година.

Канов правни тим је уложио жалбу, тврдећи да је осуђен без права на одбрану.

Званичник Федералне истражне агенције (ФИА), који је тражио да остане анониман, рекао је да је Кан је оптужен за објављивање садржаја поверљиве депеше коју је послао пакистански амбасадор у САД и њено коришћење за политичку добит.

Канов главни помоћник и бивши министар иностраних послова Шах Махмуд Куреши, већ је ухапшен у истом случају.

Кан тврди да депеша доказује да је његово уклањање било на захтев САД, које су, како је рекао, притискале пакистанску војску да сруши његову владу, јер је посетио Русију непосредно пре почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Његове наводе демантовали су и САД и пакистанска војска.

image