Свет

Британија: Колапс система социјалне заштите, сиромашни не живе, већ преживљавају

Посебно је наглашен пораст људи који доживљавају "дубоко сиромаштво", открила је британска Комисија за сузбијање сиромаштва
Британија: Колапс система социјалне заштите, сиромашни не живе, већ преживљавајуGetty © Matt Cardy

Колапс система социјалне заштите у Великој Британији оставља милионе породица са ниским примањима, које трпе неприхватљиве нивое сиромаштва, да "преживљавају, а не живе", наводи се у независном међупартијском извештају који преноси "Гардијан".

Комисија за сузбијање сиромаштва, која настоји да створи нови национални политички консензус о смањењу сиромаштва, и која укључује бивше министре из три водеће странке, каже да је ниво сиромаштва превисок и да проблеми постају све екстремнији.

Посебно је наглашен пораст броја људи који доживљавају "дубоко сиромаштво" – односно који су најмање 50 одсто испод границе сиромаштва. Наводи се да је скоро трећина (31 одсто) сиромашних званично у дубоком сиромаштву и да се боре да купе довољно хране, енергената и одеће, плате кирију и подмире друге свакодневне рачуне.

Иако британска влада често наводи да постоји "друштвени уговор" између државе и грађанина, комисија каже да у пракси то не постоји, напомињући да систем социјалне заштите не успева да заштити људе од сиромаштва чак и када раде или су пензионери.

"Свако у Британији у 21. веку би требало да буде у могућности да себи приушти оно што му је потребно да избегне сиромаштво. Срамотно је што су милиони породица на ивици неимаштине", рекла је члан комисије Миата Фанбуле, шефица Фондације за нову економију.

image