Свет

Стигло писмо у Брисел: Словенија гура БиХ у Европску унију

Босна и Херцеговина је поднела захтев за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, а статус кандидата добила је у децембру 2022.
Стигло писмо у Брисел: Словенија гура БиХ у Европску унију© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut, File

Словенија ће на састанку Европског савета у децембру предложити да приступни преговори између ЕУ и Босне и Херцеговине почну одмах или истовремено са преговорима са Украјином и Молдавијом, навео је словеначки премијер Роберт Голоб у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу.

"У светлу рата у Украјини, процес интеграције у ЕУ мора се пре свега третирати као стабилизационо средство и инструмент за одвраћање утицаја страних играча који су заинтересовани за ометање европских интеграција Босне и Херцеговине", написао је Голоб.

Он је позвао на преговоре између Брисела и Сарајева "који би званично почели одмах, заједно са Украјином и Молдавијом", наводи се у писму, преноси словеначка агенција СТА.

Европска комисија је прошле недеље дала препоруке за покретање приступних преговора са Украјином и Молдавијом.

У препоруци је наведено да приступни преговори са Босном и Херцеговином могу да почну када земља у одређеној мери испуни услове.

Босна и Херцеговина је поднела захтев за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, а статус кандидата добила је у децембру 2022.

Брисел ће известити о напретку кандидата ка приступању најкасније до марта 2024. године.

image