Свет

Укратко 6. децембар: Путин у посети Блиском истоку, Бајден плаши Американце ратом с Русијом

Руски председник отпутовао је у Абу Даби где се сусрео са председником Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, након чега је у Ријаду имао састанак са престолонаследником Мухамедом бин Салманом Ал Саудом
Укратко 6. децембар: Путин у посети Блиском истоку, Бајден плаши Американце ратом с Русијом© Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Руски председник Владимир Путин састао се са председником Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном у Абу ДабијуПредседник Русије потом је отпутовао у Ријад.
  • Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније "Епл" Стивом Вознијаком и обелоданио да ће доделити српске пасоше Вознијаку и његовој супрузи. Вознијак je за себе рекао да је он Србин који живи у Америци.
  • Након што Русија победи у специјалној операцији у Украјини намерава да изведе напад на чланице НАТО-а, изјавио је председник САД Џозеф Бајден у специјалном обраћању посвећеном Украјини. Он је истакао да није спреман да окрене леђа Украјини и да амерички Конгрес треба да одобри пакет помоћи Украјини пре него што посланици оду на божићни распуст средином месеца.
  • Тело бившег посланика украјинске Раде, Иље Киве, пронађено је у селу у близини Москве, преносе "РИА Новости", позивајући се на представнике хитних служби. Украјински портал УНИАН јавља да је за смрт Киве крива украјинска безбедносна служба. 
  • Министарство здравља Румуније прогласило је епидемију малих богиња због алармантног пораста броја оболелих. 
  • Поново дојаве о бомбама у школама: полиција је проверавала више школа на Новом Београду због дојавe о постављеним бомбaма
  • Председник Венецуеле Николас Мадуро позвао је Националну скупштину да донесе закон о заштити спорног региона Есекибо, за који Каракас тврди да припада њему, а не Гвајани. 
  • Тужиоци Посебног одељења за ратне злочине подигли су оптужницу против седам Срба припадника Војске Републике Српске, који се терете за ратни злочин над Бошњацима током последњег рата. 
  • Више земаља ЕУ се изјаснило против предлога Шпаније да се профит од замрзнуте руске имовине искористи за помоћ Украјини, објавио је "Политико", позивајући се на бриселске званичнике.
  • Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да ће захваљујући новој платформи за јединствену листу заказивања за магнетну резонанцу лекар специјалиста моћи да је закаже на самом прегледу.
  • Кина је покренула прву нуклеарну електрану (НПП) четврте генерације на свету, саопштила је Државна управа за енергетику Народне Републике Кине. Нуклеарна електрана је у пробном режиму радила 168 сати, након чега је пуштена у комерцијални рад.
  • У Србији је прошле године пословало 666 привредних групација, а матичне компаније које их предводе управљале су са 2.173 зависна и придружена предузећа. У овим економским целинама било је запослено 321.098 радника, 657 више него претходне године.

  • Владајућа мађарска странка Фидес поднела је парламенту резолуцију којом позива владу да не подржи почетак преговора о придруживању Украјине са ЕУ.

  • Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да не очекује да ће иницијатива грађана за смену градоначелника у четири општине на северу Косова бити успешна, већ ће се наставити пузајуће етничко чишћење. Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да је одговорила Србима који су покушали да предају петицију за опозив градоначелника на северу Косова и Метохије, уз објашњење да они нису адреса за такав захтев.

  • С обзиром да је значајан део аеродромске инфраструктуре Украјине уништен, могуће је да ће амерички ловци Ф-16 бити базирани ван те земље – у Пољској, Словачкој и Румунији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући најновију одлуку o испоруци тактичких ловаца Кијеву. Она је додала да се тиме ризици од директног војног сукоба између Русије и НАТО-а само повећавају.
  • У храму Светог Архангела Михаила у селу Ракитница код Подујева служена је света литургија. Ради се о храму у који је 28. новембра провалила група лица заједно са самозваним и лажним свештеником  Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније.
  • Италија је званично обавестила Пекинг о својој одлуци да прекине учешће у водећој иницијативи председника Си Ђинпинга "Појас и пут", рекао је високи званичник италијанске владе за "Фајненшел тајмс".
  • Држављанка БиХ Нада Радован Томанић ухапшена је у САД због сумње да је, ради добијања америчког држављанства, покушала да сакрије да је као припадница Специјалне јединице Зулфикар тзв. Армије БиХ учестовала у нечовечним поступањима према жртвама српске националности на Игману 1993. године.

  • Директива 25 којом је Адолф Хитлер наредио нападе на Краљевину Југославију и Краљевину Грчу 27. марта 1941. купљена је на онлајн аукцији организованој у САД за 42.500 долара, објавио је директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

  • Суд у БиХ одбио је захтев одбране за премештање поступка против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића у бањалучки Основни суд. Одбрана има рок од три дана за жалбу.

  • Израелска војска саопштила је да је њена 98. дивизија ушла у Кан Јунис и почела да делује у том граду на југу Појаса Газе. Нешто раније, израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да израелске снаге окружују кућу највише позиционираног лидера Хамаса Јахје Синвара у Појасу Гази.

image