Свет

Америка опет упозорава на Русију: Покушаће да промене јавно мњење у Европи

Џејмс Рубин је рекао да ће Русија спровести информационе операције уочи избора у Европи у циљу промене јавног мњења о рату у Украјини
Америка опет упозорава на Русију: Покушаће да промене јавно мњење у Европи© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Сједињене Америчке Државе верују да ће Русија спровести "информационе операције" са циљем да преокрену јавно мњење у Европи против Украјине у тренутку када државе широм континента организују изборе ове године, изјавио је Џејмс Рубин, координатор Центра за глобално ангажовање Стејт департмента.

Десетине земаља широм света бираће нове лидере 2024. године, у Британији, Аустрији, Словачкој и Грузији, а избори ће се одржати и за Европски парламент у јуну.

Рубин је рекао да амерички противник Русија, као и Кина, раде широм света на томе да "државну пропаганду представе као независно новинарство скривајући њен прави извор".

Он није навео конкретне земље за које је забринут, али је рекао да су главне претње усмерене према Европи, која се, према његовим речима, "ујединила против Русије и Украјини пружила војну и другу помоћ".

"Русија се нада да би исход избора у Европи ове године могао да промени став који је заузела против њеног рата у Украјини", рекао је Рубин и додао да верује "да ће Руси спроводити информативне операције широм Европе како би покушали да промене мишљење јавности о рату у Украјини".

Подсећамо, Сједињене Државе су октобра прошле године објавиле процену америчких обавештајних служби у којој је наводно утврђено да Москва користи обавештајце, друштвене мреже и руске државне медије "како би нарушила веру јавности у интегритет демократских избора широм света".

Процена је послата у више од 100 америчких амбасада у Америци, Европи, Азији и Африци.

image