Свет

Поход на Латинску Америку: Њујоршка полиција отвара канцеларије у Колумбији и Аризони

Канцеларије ће се фокусирати на утврђивање миграционих рута, картелских активности, питања транснационалног криминала и трговине дрогом, навела је заменица комесара за обавештајне послове и борбу против тероризма Ребека Вајнер
Поход на Латинску Америку: Њујоршка полиција отвара канцеларије у Колумбији и Аризони© Justin Sullivan/Getty Images

Њујоршка полиција саопштила је да ће отворити канцеларије у градовима Богота (Колумбија) и Тусон, у држави Аризона (САД), преноси РТ на шпанском.

"Ове године, захваљујући нашем партнерству, у могућности смо да проширимо програм на Боготу и Тусон", навела је заменица комесара за обавештајне послове и борбу против тероризма Ребека Вајнер.

Према њеним речима, канцеларија у Боготи фокусираће се на утврђивање миграционих рута, картелских активности, питања транснационалног криминала и трговине дрогом, док ће се у Тусону координирати рад са савезним агенцијама на решавању проблема који се јављају на граници.

Комесар њујоршке полиције Едвард А. Кабан објавио је на Иксу да ће два места за везу у Боготи и Тусону помоћи том одељењу "да се позабави безбројним проблемима" на јужној граници са Мексиком.

"Две нове канцеларије ће пружати кључне обавештајне податке", навео је Кабан.

Миграциона криза која не јењава

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је учинио све што је било могуће да заустави граничну кризу, признавши да је америчка граница предуго остала "сломљена", али да ће споразум Беле куће са сенаторима омогућити "најтежи сет реформи" за њену заштиту у историји земље.

Гувернер Тексаса Грег Абот изјавио је претходно да власти те државе намеравају да самостално заштите део америчко-мексичке границе од инвазије илегалних миграната, уколико федералне власти САД не буду у стању да се изборе са тим задатком.

Како је навео, америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом није испунила своје обавезе да заштити границу, што је довело до одлуке државних органа да прогласе "инвазију и право на самоодбрану", напоменвуши да су те мере део његових уставних овлашћења.

Наиме, САД су у децембру забележиле рекордан број илегалних прелазака, па је тако у периоду од 1. до 31. децембра забележно да је више од 302.000 миграната покушало да пређе јужну границу те северноамеричке земље.

image
VV inauguration
banner