Свет

Француски премијер најавио нови закон: Обећао да ће пољопривреднике штитити и од робе из Украјине

Премијер Габријел Атал је најавио ажурирање такозваног закона Егалим да би тако ублажио гнев француских фармера који се жале на климатску политику Европске уније и јефтин увоз пољопривредних производа из Украјине
Француски премијер најавио нови закон: Обећао да ће пољопривреднике штитити и од робе из Украјинеwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Влада Француске ће до лета припремити нови закон који треба да помогне пољопривредницима и да ојача њихову позицију у преговорима са трговцима на мало и компанијама које продају робу широке потрошње, изјавио је данас премијер Француске Габријел Атал.

Премијер је најавио ажурирање такозваног закона Егалим да би тако ублажио гнев француских фармера који се жале на климатску политику Европске уније и јефтин увоз пољопривредних производа из Украјине, преноси Ројтерс.

Пољопривредници протестују у многим европским земљама као што су Немачка, Белгија, Грчка или Чешка.

У Француској су фармери након вишенедељних протеста и блокада ауто-путева углавном обуставили своје протесте након што је Габријел Атал 1. фебруара обећао нове мере за помоћ пољопривредницима.

Иначе, француски председник Емануел Макрон, је почетком фебруара изјавио да пољопривредници који протестују захтевају да "правила буду иста за све", што је довело до потребе да се "пажљиво проучи увоз хране из Украјине".

"Ако увоз из Украјине дестабилизује тржиште и створи нелојалну конкуренцију европским произвођачима, ЕУ може да врати царине на робу из те земље", поручио је Макрон.

Раније је Макрон саопштио да ће Француска захтевати од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен "јасне мере" за регулисање "дестабилизујућег увоза" из Украјине, као и ревизију споразума о слободној трговини између ЕУ и Латинске Америке, усред погоршања ситуације са протестима пољопривредника у Европи.

image