Свет

Директор "Ербаса": Европа је неспремна за рат са Русијом

Трампова упозорења у вези са напуштањем НАТО-а требало да буду позив за буђење Европи и што се тиче безбедности, али и доступности опреме, каже извршни директор "Ербаса" Гијом Фори
Директор "Ербаса": Европа је неспремна за рат са Русијом© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Европа је неспремна за рат са Русијом или ризик да Доналд Трамп повуче Сједињене Америчке Државе из НАТО-а, каже извршни директор "Ербаса" Гијом Фори.

Челник највеће европске компаније за ваздухопловство и одбрану додаје да би Стари континент требало да убрза потрошњу на одбрану.

Такође, он је за британски "Гардијан" описао да је ово кључни тренутак за европску одбрамбену индустрију након што је сукоб Русије и Украјине довео рат на западне границе Европе, како је истакао.

Европске државе превише су се ослањале на САД када је у питању безбедност и кључна опрема, због чега сматра да је важно да Европа и Велика Британија уложе сопствене напоре и развијају своје програме развоја борбених авиона.   

"Мислим да Европа још увек није достигла ниво спремности који је неопходан да би се ушло у сукоб с Русијом, а изгледа да Русија појачава своје одбрамбене капацитете. Готово смо 80 година у периоду након Другог светског рата са другачијим системом који је више осмишљен да одврати од напада, него да припрема за сукоб", рекао је Фори.

Ако желимо да будемо спремни за могући другачији ниво ангажовања и сукоб, морамо да се убрзамо, додао је он. 

Фори сматра да би Трампова упозорења у вези са напуштањем НАТО-а требало да буду позив за буђење Европи и што се тиче безбедности, али и доступности опреме. 

"Било би боље да предвидимо могућу ситуацију. Имали смо прва упозорења са Трампом 1. Ако је Трамп 2 исти или чак озбиљнији у погледу очекивања САД да се Европа побрине за себе... боље би било да то схватимо озбиљно", каже Фори.

Последњих деценија, Европа се умногоме ослањала на америчку опрему, што је довело до запостављања сопствене индустрије. Борбене авионе Ф-35 "Локид Мартина" користе државе попут Велике Британије, Немачке, Белгије, Италије и Холандије. "Боинг" снабдева Британију хеликоптерима "апач" и "чинук", авионима Ц-17, шпијунским летелицама П-8, извиђачким авионима Е-7, а сви се производе у САД. 

"Ако желите да будете суверени, да имате контролу над сопственом будућношћу или оним што се дешава на границама Европе, Стари континент мора да буде много више независтан. Много тога смо ставили у руке других. Купујемо углавном ван Европе и то углавном од САД", истиче директор "Ербаса".  

Он наглашава да развој шесте генерације европских борбених авиона не сме да понови грешке из прошлости када су ресурси били подељени између три конкурентска авиона: "еурофајтера", шведског "грипена" и француског "рафала".

Европске поруџбине Ф-35 премашиле су комбиноване поруџбине за "еурофајтер" и "рафал", додаје Фори. 

"Европске државе, укључујући и Британију, морају да сарађују јер смо у послу у којем је обим производње важан. САД имају обим производње и определили су се за један борбени авион. Ми имамо три различите борбене летелице", истиче директор "Ербаса".  

Он истиче да је очигледно да је потребно да се удруже напори Европљана како би имали једну врсту оружја врло моћних капацитета. 

"Ово је кључни тренутак да се одреди да ли ће Европа бити играч на пољу одбране и безбедности или не", закључује Фори.

image