Свет

Високи руски дипломата: Проширени БРИКС ће задржати стари назив

Ова организација ће задржати своје име, зато што је ово име постало бренд, добро познати заштитини знак, изјавио је је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков
Високи руски дипломата: Проширени БРИКС ће задржати стари називwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Група БРИКС ће задржати своје садашње име упркос проширењу блока, рекао је високи руски дипломата.

БРИКС је препознатљив бренд и постао је "заштитни знак", изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков, који је и руски представник у овој организацији.

"Једна ствар мора бити разјашњена - лидери у Јоханесбургу су се сложили да ће, упркос проширењу до 1. јануара, нова, већа група задржати своје старо име – БРИКС. Не `БРИК-плус`, већ БРИКС. То је бренд, добро познати заштитни знак. И тако ће остати", рекао је Рјабков одговарајући на питање новинара у Москви да ли би "БРИКС-плус" могао да постане назив за проширени блок.

Последњи самит БРИКС-а 2023. одржан је у Јоханесбургу, у Јужној Африци, где су нове чланице званично позване да се придруже групи.

БРИКС је акроним за Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, првобитне чланице блока. Још пет земаља – Етиопија, Саудијска Арабија, Иран, Египат и Уједињени Арапски Емирати – придружило се групи почетком ове године, као део велике експанзије ове организације. Врата су остављена отворена за пријем нових земаља.

Проширени БРИКС чини око 30 одсто глобалне економије и има укупну популацију од 3,5 милијарди, или 45 одсто становника света.

Политички и економски утицај блока значајно се повећао откако су САД и њихови западни савезници увели оштре санкције Русији, након почетка сукоба у Украјини 2022. године. Чланице БРИКС-а се нису придружиле западној кампањи и наставиле су, или су појачале трговину са Русијом.

Бројне друге земље изразиле су интересовање да постану чланице БРИКС-а, а неке су већ и формално поднеле пријаве, укључујући Венецуелу, Тајланд, Сенегал, Кубу, Казахстан, Белорусију, Бахреин и Пакистан.

image