Свет

Орбан поздравио сарадњу Запада и Русије у нуклеарном сектору

Упркос геополитичким потешкоћама, сви су заинтересовани да нуклеарна енергија не постане талац геополитичких сукоба, лицемерја и идеолошких расправа, поручио је мађарски премијер
Орбан поздравио сарадњу Запада и Русије у нуклеарном сектору© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI

Мађарски премијер Виктор Орбан поздравио је чињеницу да западне земље настављају да развијају сарадњу са Русијом у области нуклеарне енергије, упркос геополитици, укључујући и изградњу нуклеарне електране "Пакс 2" у Мађарској.

"Са задовољством констатујемо да, упркос геополитичким потешкоћама, постоји широка међународна стручна и научна сарадња у области нуклеарне енергије. Русија је прошле године постала главни добављач уранијума за САД. Бројни амерички, немачки, француски, шведски, швајцарски, па чак и аустријски подизвођачи раде заједно са руским градитељима у оквиру нашег пројекта проширења нуклеарне електране", казао је Орбан на самиту Међународне агенције за нуклеарну енергију у Бриселу.

Према његовим речима, сви су заинтересовани да нуклеарна енергија не постане "талац геополитичких сукоба, лицемерја и идеолошких расправа".

Орбан је подсетио да Мађарска користи нуклеарну енергију скоро 50 година, а тренутно четири оперативне јединице нуклеарне електране "Пакс" производе половину електричне енергије произведене у земљи и покривају трећину потражње. 

"Након продужења животног века постојећих блокова и пуштања у рад два нова, удео нуклеарне енергије ће се повећати на 70 одсто, повезивање нових блокова снаге 2.400 мегавати на мрежу почетком 2030-их омогућиће Мађарској да престане да увози 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње, а емисија гаса угљен-диоксида у атмосферу биће смањена за 17 милиона тона", указао је мађарски премијер.

Крајем 2014. године Русија и Мађарска потписале су документе о изградњи нових блокова број 5 и 6 у нуклеарној електрани "Пакс" са реакторским блоковима по напредном руском пројекту ВВЕР-1200.

Саопштено је да ће Русија дати Мађарској државни зајам до 10 милијарди евра за пројекат "Пакс 2", а укупна цена радова износиће 12,5 милијарди евра.

Генерални директор државне корпорације "Росатом" Алексеј Лихачов раније је изјавио да је већ издата дозвола за изградњу самих блокова, као и да се почетак изградње нуклеарне електране "Пакс 2" очекује крајем 2024, почетком 2025. године.

У Бриселу се одржава први Самит о нуклеарној енергији на којем светски лидери, међу којима и председник Србије, разматрају значај нуклеарне енергије у решавању климатских промена и јачању енергетске безбедности.

Усвојена је декларација која се бави питањима нуклеарне енергије, а председник Вучић је поручио да је тај скуп веома важан и за Србију и цео европски континент, јер нам је свима потребно више енергије како бисмо могли да остваримо веће стопе раста и да реализујемо велике планове у будућности.

image