Свет

САД и Јапан планирају реформу и јачање свог безбедносног савеза

Председник САД Џозеф Бајден и јапански премијер Фумио Кишида представиће план у Белој кући 10. априла
САД и Јапан планирају реформу и јачање свог безбедносног савеза© Tanjug/AP Photo/Mari Yamaguchi

САД и Јапан планирају обимну реформу свог Споразума о међусобној одбрани из 1960. године, како би се супротставили ономе што сматрају кинеском претњом, пише "Фајненшел тајмс".

Своју намеру да реформишу америчку војну команду и ојачају оперативно планирање и интензивирају вежбе армија двеју земаља, председник Џозеф Бајден и Фумио Кишида објавиће током сусрета 10. априла у Белој кући, рекло је "Фајненшел тајмсу" пет извора.

Према писању листа, два савезника намеравају да ојачају своје безбедносне везе да би се супротставили растућој претњи Кине, што захтева приснију сарадњу и планирање двеју војски, посебно у односу на кризе каква би могла бити сукоб на Тајвану.

И док Бајден и Кишида најављују јачање америчко-јапанског савеза, важно је нагласити да ће се састанак догодити неколико недеља након што је амерички председник изразио противљење о идеји да јапанска компанија "Нипон стил" купи "Ју-Ес стил". Овај потез осмишљен је са намером да повећа подршку синдиката пре новембарских избора, али је довео до слабљења иначе јаког савеза.

Јапан је у последњих неколико година драстично повећао своје одбрамбене способности, трошећи много више на одбрану, укључујући и издвајање средстава за куповину америчких крстарећих ракета "томахавк". Јапанска војска такође планира успостављање "Заједничке оперативне команде" наредне године, како би побољшала координацију између огранака сопствених снага.

Ипак, координација између савезника је отежана јер су се Снаге САД у Јапану мало промениле у односу на дане када су америчка и јапанска војска радиле веома мало, и нема довољно овлашћења за команду и контролу. Стога Јапан мора више да се бави америчком Индо-пацифичком командом на Хавајима, која се налази у временској зони 19 сати иза Токија и на око 6.200 км удаљености.

image