Свет

Руски амбасадор одбио да се одазове позиву пољског МСП на разговор: Бесмислено је

Варшава тврди да је руска ракета нарушила пољски ваздушни простор, али је одбила да пружи доказе, каже дипломата
Руски амбасадор одбио да се одазове позиву пољског МСП на разговор: Бесмислено јеwww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Пољско министарство спољних послова позвало је на разговор руског амбасадора Сергеја Андрејева због још једног наводног "ракетног инцидента", али се дипломата није одазвао позиву - што је неуобичајено у дипломатској пракси - објаснивши да је састанак бесмислен све док Варшава одбија да поткрепи своје поновљене оптужбе доказима.

Пољска војска је у недељу саопштила да је руска крстарећа ракета на 40 секунди ушла у ваздушни простор земље. Варшава је одмах потом саопштила да ће "захтевати објашњења" од Москве.

"Јутрос сам позван у Министарство спољних послова Пољске да се састанем са једним од заменика министра", рекао је Андреев за Спутњик. Руски амбасадор је напоменуо да је Варшава већ раније износила сличне оптужбе и да Москва још чека на доказе који би потврдили те тврдње.

"Пошто сам из одговора пољских колега схватио да и овога пута неће бити доказа, одлучио сам да би у овој ситуацији састанак био беспредметан и одбио сам позив", навео је Андрејев.

Пољска је 29. децембра тврдила да је руска ракета накратко ушла у њен ваздушни простор пре него што је скренула преко украјинске територије. Тада је руски отправник послова назвао тврдњу непоткрепљеном, додајући да Пољска неће добити никаква објашњења док не пружи доказе.

За сличан инцидент у новембру 2022. првобитно је окривљена Русија – али су пољски истражитељи у септембру 2023. закључили да је пројектил који је погодио погранични град Прзеводов, убивши два фармера, у ствари био залутала украјинска противваздушна ракета. Украјински председник Владимир Зеленски првобитно је за инцидент окривио Русију и затражио реакцију НАТО-а. Убрзо потом, лидери војног блока предвођеног САД јавно су изјавили да је пројектил украјински.

image