Свет

Америчка сенаторка Елизабет Ворен: Израелски рат у Гази је правно гледано геноцид

Погрешно је изгладњивати децу како би се цивили повиновали вашој вољи. Погрешно је бацати бомбе од једне тоне у густо насељеним цивилним подручјима, рекла је демократска сенаторка
Америчка сенаторка Елизабет Ворен: Израелски рат у Гази је правно гледано геноцид© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Америчка сенаторка Елизабет Ворен сматра да би међународни званичници могли да утврде да израелски напад на Газу правно представља геноцид.

"Ако то гледате законски, верујем да ће они открити да је то геноцид, и за то имају довољно доказа", рекао је Ворен, иначе демократа из Масачусетса на питање да прокоментарише пресуду Међународног суда правде који је утврдио да је "вероватно" да је Израел починио акте геноцида у Гази.

Из канцеларије сенаторке "Политику" је речено да је Ворен на догађају у Исламском центру Бостона у Вејланду, Масачусетс, "коментарисала правни процес који је у току пред Међународним судом правде, а не своје ставове о томе да ли се у Гази дешава геноцид".

Ворен се суочава са притиском левог бока своје странке од почетка кризе у Гази. Прогресивна сенаторка је првобитно изразила пуну подршку Израелу након Хамасовог напада 7. октобра. Како међународно згражавање војном кампањом ојачало, тако су левичари почели да протестују испред њене канцеларије и куће, позивајући је да се заложи за трајни прекид ватре у Гази и да заустави даљу америчку војну помоћ Израелу.

Ворен је последњих месеци све гласнија у критици администрације израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа. У јануару је позвала на ограничење слања војне помоћи Израелу, рекавши да САД "не могу да испишу бланко чек за десничарску владу која је показала ужасавајуће занемаривање живота Палестинаца" и потом је за Си-Ен-Ен рекла да Конгрес "има одговорност да делује" и да "не може да добри продају оружја земљи која је крши" законе САД, укључујући законе који се односе на приступ хуманитарној помоћи.

Ворен је у џамији позвала да се, када је реч о рату у Гази, превазиђе "етикетирање".

"За мене је много важније да кажем да је оно што Израел ради погрешно. Погрешно је изгладњивати децу како би се цивили повиновали вашој вољи. Погрешно је бацати бомбе од једне тоне у густо насељеним цивилним подручјима", рекла је она.

image