Свет

Руски хакери покрали преписку америчких владиних агенција

Како је саопштио неименовани службеник америчког Сената, ове године су кинески хакери напали "Мајкрософтову" платформу за електронску пошту, из које покрали на десетине хиљада мејлова послатих са налога америчког Стејт департмента
Руски хакери покрали преписку америчких владиних агенцијаGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Како се наводи у директиви америчке Агенције за сајбер безбедност (ЦИСА), руски хакери су покрали преписку између владиних агенција и технолошких гиганата, преноси "Еурактив".

Према директиви агенције од 2. априла, руски хакери су користили податке из електронске поште како би провалили у "Мајкрософтове" корисничке системе. Агенција није прецизирала које агенције су нападнуте.

Упозорење о нападу на владине агенције уследило је након саопштења "Мајкрософта" из марта, у коме се наводи да се ова компанија још бори са хакерском групом, која је прозвана "Поноћна мећава".

У саопштењу Одбора за сајбер безбедност од прошле недеље тврди се да се други, одвојен хакерски напад, за који се окривљује Кина, могао спречити, оптужујући "Мајкрософт" за пропусте у сајбер безбедности и недостатак транспарентности.

Како је Ројтерсу саопштио неименовани службеник америчког Сената, ове године су кинески хакери наводно напали "Мајкрософтову" платформу за електронску пошту, из које су успели да покраду на десетине хиљада мејлова послатих са налога америчког Стејт департмента.

ЦИСА је одбила да наведе број владиних агенција које су погођене овим нападима.

Како је саопштио "Мајкрософт", ова компанија, заједно са клијентима, покушава да истражи последице хакерских напада, а ЦИСА би владиним агенцијама требало да изда смернице за заштиту.

ЦИСА је упозорила да су хакери можда напали и невладине организације.

"Друге организације су такође могле бити погођене", саопштила је ЦИСА, тражећи од својих клијената да контактирају "Мајкрософт" како би добили детаље о хакерском нападу.

image
VV inauguration
banner