Свет

Кина: Јапан да престане са мешањем у наше унутрашње ствари

"Кина апелује на Јапан да поштује суштинске интересе Пекинга, да примени важан консензус о свеобухватном унапређењу стратешких и обострано корисних односа између две земље и престане да се меша у наше унутрашње ствари", навео је портпарол кинеске амбасаде.
Кина: Јапан да престане са мешањем у наше унутрашње ствариNone © Tanjug/AP Photo/Aaron Favila, File

Кинеска амбасада у Токију саопштила је данас да се званични Пекинг чврсто противи изјавама званичника САД и Јапана на самиту у Вашингтону и позива Јапан да престане да се меша у унутрашње ствари Кине како би избегао да буде нанета већа штета кинеско-јапанским односима.

"Кина апелује на Јапан да поштује суштинске интересе Пекинга, озбиљно примени консензус о свеобухватном унапређењу стратешких и обострано корисних односа између две земље и да престане да се меша у наше унутрашње ствари", навео је портпарол кинеске амбасаде, преноси Синхуа.

Додао је да је Јапан инсистирао на безобзирној манипулацији питањима у вези са Кином на самиту јапанско-америчких лидера, озбиљно мешајући се у унутрашње ствари Кине и штетећи кинеским интересима.

Према речима портпарола, јачање војног савеза Јапана и САД повећаће ризик од сукоба и угрожавања регионалног мира и стабилности.

Истакао је да је питање Тајвана "чисто кинеска унутрашња ствар која не трпи никакво спољно мешање".

Он је позвао Јапан да прекине са, како је навео, реметилачким акцијама у Јужном кинеског мору.

Током посете Вашингтону раније ове недеље, јапански премијер Фумио Кишида је са америчком председником Џозефом Бајденом разговарао о напетостима са Кином.

"Поновили смо наше снажно противљење било каквим покушајима Народне Републике Кине (НР Кине) да једнострано промени статус кво силом или принудом у Источном кинеском мору, укључујући акције које настоје да поткопају дугогодишњу и мирну администрацију Јапана над острвима Сенкаку", наводи се у завршној изјави двојице званичника.

image