Економија

Кад има воље, има и начина: Русија би могла да пређе на рубље у трговини са Италијом

Нови механизам, који би требало да почне да се примењује од фебруара, ће омогућити руским компанијама да купују италијанску робу која је дозвољена за увоз у Руску Федерацију и да је плаћају у рубљама
Кад има воље, има и начина: Русија би могла да пређе на рубље у трговини са Италијомwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Италијанска привредна комора у Русији довршава механизам који би локалним купцима омогућио да италијанску робу плаћају у рубљама, рекао је председник Италијанско-руске привредне коморе. У интервјуу за РИА Новости, Фердинандо Пелацо је казао да се очекује да ће механизам бити готов до 14. фебруара 2024. године.

"Уверени смо да ћемо 14. фебруара цео механизам понудити нашем управном одбору, а од следећег дана он ће моћи да се примењује", рекао је Пелацо.

Он је појаснио да ће механизам плаћања омогућити руским компанијама да италијанску робу, која је дозвољена за увоз у Руску Федерацију, плаћају у рубљама. Пелацо напомиње да и даље постоје "неки финансијски проблеми" које удружење привредника треба да реши, али да ниједно није довољно изазовно да механизам не би био спреман до назначеног датума.

Пелацо је раније објаснио да ће нови систем омогућити руском купцу да плаћа робу у рубљама, а да привредници могу тај новац да пребаце у Италију са свог рачуна у трећој земљи.

"Већ смо постигли договор са јерменском банком. Нећемо само контролисати плаћања, већ и логистику. Тренутно су трошкови слања робе кроз Јерменију и кроз Европу мање-више исти. Земља није далеко од Италије, што ће нам омогућити да транспарентније пратимо цео процес", рекао је Пелацо.

Он је такође напоменуо да је Централна банка Италије издала дозволу за нови механизам плаћања.

Пелацо је у јулу први пут представио планове за увођење механизма плаћања заснованог на рубљама за италијанско-руску трговину. Он је тада приметио да је трговина робом као што су вино и одећа отежана финансијским ограничењима Русији, која је увела ЕУ у вези са Специјалном војном операцијом у Украјини, укључујући искључење њених банака из међународног система за размену финансијских порука СВИФТ.

image