Економија

Бајатовић: Србија ће набавити дигиталну ултрасоничну лабораторију за мерење квалитета гаса

Генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић је рекао да ће та лабораторија бити од националног и регионалног значаја
Бајатовић: Србија ће набавити дигиталну ултрасоничну лабораторију за мерење квалитета гаса© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Компанија "Србијагас" је потписала уговор са компанијом "Форс" о испоруци најновије дигиталне ултрасоничне лабораторије за мерење квалитета гаса која ће бити четврта таква лабораторија у Европи, а њен завршетак очекује се за годину и по, изјавио је данас за Танјуг генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић.

Он је приликом посете мерно-регулационе станице "Трупале" на гасном интерконектору између Србије и Бугарске у Нишу, навео да ће та лабораторија бити од националног и регионалног значаја, а служиће за мерење квалитета гаса, протока и калибрацију.

Бајатовић је рекао да су припремили примопредајну станицу како би усагласили мерења.

"Потписали смо примопредајну станицу код Суботице, да усагласимо мерење са мађарском страном. Потписали смо примопредајну станицу великог капацитета за мерење уласка и изласка количина из Банатског Двора. И сад ћемо потписати примопредајну станицу Лозница према Босни и Херцеговини, односно према Републици Српској. И то су нове дигиталне станице с ултрасоничним мерачима и мерачима квалитета", казао је Бајатовић.

Гасни интеркоректор између Србије и Бугарске пуштен је у рад почетком децембра прошле године. Најављено је да ће обезбедити додатних 60 одсто повећања капацитета у односу на тренутне годишње потребе Србије, које износе око три милијарде кубних метара гаса.

Гасни интерконектор повезује постојећу мрежу у Нишу са бугарском мрежом у Софији у дужини од 109 километара, а путем њега набављаће се гас из Азербејџана.

image