Економија

Пасуљ јури цену меса: Од сиротињске хране, постао луксуз за потрошаче

Према подацима Републичког завода за статистику, килограм пасуља најскупљи је у Новом Пазару, где кошта од 400 до чак 700 динара
Пасуљ јури цену меса: Од сиротињске хране, постао луксуз за потрошачеGetty © Hulton Archive

Килограм пасуља сорте сумпораш  на пијаци у Зрењанину кошта скоро као килограм меса – 600 динара. У Београду и Новом Саду је још скупљи и достиже цену и до хиљаду динара. То није чудно ако се зна да је у питању стара, аутохтона сорта пасуља, позната и као славонац, која је иначе пред нестајањем, јер га није лако узгајати, пише новосадски "Дневник".

"Сумпораш је стара сорта пасуља и сеје се углавном на њиви заједно са кукурузом. Најбољи су пријатељи и један другоме помажу. Да би се добио килограм пасуља потребно је много физичког рада, а и не роди сваке године, тако да није чудно што је овај пасуљ скупљи од других. Слично је и са жутим пасуљем. Нема га много јер се мање сеје, па је и њему цена 600 динара", каже Јани, продавац на пијаци у Југ Богдановој улици у Новом Саду.

Килограм обичног белог пасуља, тетовца и популарне пасуљице кошта 400 динара.

"Пасуљ славонац се брзо скува, одличан је и са месом али и 'клот'. Муштерије га воле и радо купују без обзира што је скупљи, јер има укус правог пасуља, који због разноразних хибрида већ полако заборављамо. Штета је што се на овим просторима пасуљ сеје све мање", каже Јани и додаје да пасуљ који продаје, набавља из Бачке Тополе.

Према подацима Републичког завода за статистику, килограм пасуља најскупљи је у Новом Пазару, где кошта од 400 до чак 700 динара. У Београду је просечна цена око 500 динара, док је најјефтинији у Зајечару, где килограм на пијаци може да се купи и за 280 динара.

Цена пасуља је на добром путу да стигне цену свињског меса. Килограм свињског врата или крменадле, према извештају статистичара, у фебруару је коштао око 750 динара у Београду, док је у Новом Саду био око 630 динара, скоро као и килограм пасуља у овом граду. 

image
VV inauguration
banner