Економија

Добра вест за бивше раднике у предузећима у реструктурирању: Влада одобрила да им се повеже стаж

Биће повезан стаж осигурања бившим запосленима у субјектима приватизације и предузећима за особе са инвалидитетом која су на дан 13. августа 2014. године у пословном имену имала ознаку "у реструктурирању"
Добра вест за бивше раднике у предузећима у реструктурирању: Влада одобрила да им се повеже стажGetty

Влада Србије усвојила је данас Закључак о сагласности за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање посебним категоријама запослених и бивших запослених, односно бившим радницима у субјектима приватизације и предузећима за особе са инвалидитетом која су била у процесу реструктурирања.

На основу овог документа, у 2024. години, под истим условима као и у периоду од 2015. године, укључујући и 2023. годину, биће повезан стаж осигурања бившим запосленима у субјектима приватизације и предузећима за особе са инвалидитетом која су на дан 13. августа 2014. године у пословном имену имала ознаку "у реструктурирању", саопштено је из Владе Србије.

Стаж ће бити повезан и бившим запосленима који су утврђени као вишак по Програму владе, који не могу да остваре право на новчану накнаду код Националне службе за запошљавање у трајању до две године, јер им послодавац није уплатио допринос за пензијско и инвалидско осигурање за цео период рада.

Такође, стаж ће се повезати и запосленима у субјектима приватизације и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом који у 2024. години испуњавају услове за пензију и којима по том основу престаје радни однос.

У 2023. години стаж није повезан за 9.980 бивших запослених у 59 субјеката.

image