Економија

Цене какаа лудују: Највеће промене у последњих више од 50 година

Раст цене какаа до недавног рекорда изнад 11.000 долара по тони значи да трговци морају да издвоје више новца да плате марже, које функционишу као полиса осигурања за покривање потенцијалних губитака
Цене какаа лудују: Највеће промене у последњих више од 50 годинаwww.globallookpress.com © IMAGO/Zoonar.com/jahidul islam

Ценe какаа су настављају да расте у Њујорку и унеле су највише нестабилности када су у питању цене ове сировине у последњих пет деценија, због историјске кризе и повлачења трговаца. Ове године су порасле за око 160 одсто, јер због лоше жетве у западној Африци свет очајнички тражи какао, пише "Блумберг".

Цена је у само једном дану, скочила за чак 4,5 одсто, што је ублажило дводневни пад од скоро 9 одсто. То је допринело да је у последњих 60 дана, забележена највећа нестабилност када је у питању цена какаа од 1977.

Раст цене какаа до недавног рекорда изнад 11.000 долара по тони значи да трговци морају да издвоје више новца да плате марже, које функционишу као полиса осигурања за покривање потенцијалних губитака. Када то не могу, присиљени су да престану да тргују. 

Још постоји велика неизвесност око глобалних залиха. Ипак, померање са временског феномена Ел нињо на Ла нињу ће вероватно помоћи да се глобална производња опорави следеће сезоне, а то је утицало на цене почетком ове недеље, наводи се у извештају "Хајтауер Рипорта".

Трговци ће такође пажљиво пратити краткорочне временске услове и услове усева у кључном региону Западне Африке.

"Очекује се да ће падавине у областима растиња у западној Африци ове недеље бити од користи за предстојећу производњу у региону. То је прва позитивна вест за изгледе за усеве у дужем временском периоду", сматрају аналитичари. Очекује се да ће се жетва усева у овом региону повећати до средине маја и да ће достићи пун капацитет до средине јуна.

image
VV inauguration
banner