Култура

УДУС изразио жаљење због одлуке ХБО да одузме улогу Милошу Биковићу

Из Удружење драмских уметника Србије је констатовано да је веома тужно што живимо у времену када је лако некога оптужити и додали да се Биковић недвосмислено оградио од свих оптужби на његов рачун
УДУС изразио жаљење због одлуке ХБО да одузме улогу Милошу Биковићу© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Поводом недавне одлуке продуценатска кућа ХБО да глумцу Милошу Биковићу одузму претходно додељену улогу у серији "Бели лотос" Удружење драмских уметника Србије (УДУС) данас је изразило најдубље жаљење.

"Свесни смо да рат искључује сваку другу логику опредељивања осим оне 'за или против' и да у свеопштој узаврелости страсти и међусобних оптужби нема простора за било какав дијалог изнијансираних аргумената", констатује УДУС у саопштењу.

Упркос томе, УДУС је оценио да је "тужно да живимо у времену у коме је тако лако оптужити некога за 'подржавање геноцида' и 'кршење међународног права' без икаквог узимања у обзир глас оптуженог у вези са тим".

"Биковић се поводом таквих оптужби сам недвосмислено огласио и јасно оградио од њих, прецизно дефинишући свој став поводом рата и свеопштег страдања невиних људи", наводи се у саопштењу.

Додаје се да "две тако тешке и страшне оптужбе сасвим сигурно не одговарају истини", пошто Биковић "никада није подржавао геноцид и био кршитељ међународног права".

"Надамо се само да нећемо, због такве медијске олакости у паушалним оптужбама, присуствовати поновном оживљавању времена, када је било довољно да неко на неког покаже прстом, па да тај заврши пред неким стрељачким водом или на неком Голом отоку", пише у саопштењу.

Из УДУС-а је наведено да желе да верују "да ћемо се сви заједнички изборити за то да стваралачки и уметнички интегритет и свет ставимо ван домашаја било кога ко би да га инструментализује у склопу својих дневно политичких агенди".

image